Lågt intresse för instegsjobb

En krånglande dieselmotor och ett tips från en kompis förde Haki Moerceli till företaget Sebro maskin AB. Nu har han ett instegsjobb på företaget under tiden han läser svenska på SFI.
Trelleborg • Publicerad 16 maj 2008
Haki Moerceli har insetgsjobb på företaget Sebro maskin AB. Bild: Tomas Nyberg
Haki Moerceli har insetgsjobb på företaget Sebro maskin AB. Bild: Tomas NybergFoto: 

För snart ett år sedan införde regeringen de så kallade instegsjobben. Arbetsmarknadsåtgärden innebär att personer som just fått uppehållstillstånd kan jobba samtidigt som de läser SFI, svenska för invandrare. Staten går in och betalar 75 procent av lönen till en privat eller offentlig arbetsgivare.

Men intresset för instegsjobben har varit svalt.

- Det är jättetrögt. En sån här åtgärd tar lite tid men det här är svårare än politikerna trott, säger Erin Anderberg på Arbetsförmedlingen i Trelleborg.

I Trelleborg har fyra personer omfattats av åtgärden varav två i dagsläget. En av dem är Haki Moerceli. Han kom till Sverige från Kosovo för ett år sedan. När han behövde hjälp med en del till den egna bilen kom han av en slump i kontakt med Sebro maskin i Trelleborg som säljer och servar entreprenadmaskiner.

- Vi kom att pratat om vad Haki gjort tidigare och sedan tog jag kontakt med Arbetsförmedlingen, berättar Per Brorsson, en av två delägare i företaget.

Haki Moerceli har gedigna kunskaper i att arbeta med fordon. Bland annat drev han i fem år en egen verkstad i den tidigare hemstaden Pristina. Den kunskapen ville Per Brorsson dra nytta av.

Haki Moerceli går nu på SFI fyra timmar om dagen och jobbar sedan på Sebro.

- Det är mycket bra. Jag övar i skolan och jobbar sedan här. Jag kommer i kontakt med språket och pratar mycket, säger Haki Moerceli.

Han har kvar instegsjobbet så länge han läser SFI och efter det kan det bli tal om en fast anställning.

- Det är min förhoppning. Sen få vi se om Haki vill, säger Per Brorsson.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.