Annons

Lågt förtroende för Egil Ahl

Trelleborgs kommunalråd Egil Ahl (s) har inget större förtroende bland trelleborgarna. Särskilt inte bland kvinnor och de yngsta väljarna.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2006
Endast tre procent av de tillfrågade anger att de har mycket stort förtroende för Trelleborgs styrande kommunalråd.
Endast tre procent av de tillfrågade anger att de har mycket stort förtroende för Trelleborgs styrande kommunalråd.Foto: 
Kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl (s) i Trelleborg. Arkivbild
Kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl (s) i Trelleborg. ArkivbildFoto: 

I en opinionsundersökning som företaget Synove Temo gjort på uppdrag av Trelleborgs Allehanda har 501 röstberättigade trelleborgare fått svara på frågor relaterade till det kommande valet. Med start i dag presenterar Trelleborgs Allehanda svaren.

Först ut är frågan om vilket förtroende trelleborgarna har för kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl.

Annons

Bara en av fyra säger sig ha stort eller mycket stort förtroende för kommunens starke man. En av fem, 21 procent, säger sig helt sakna förtroende för Ahl. 46 procent har litet förtroende för kommunalrådet.

20 procent har stort förtroende för Ahl medan endast tre procent säger sig ha mycket stort förtroende för honom.

De låga förtroendet är mest utbrett bland kvinnorna. Bara 17 procent har stort eller mycket stort förtroende för kommunstyrelsens ordförande. Sju av tio, 71 procent har litet eller inget förtroende för kommunalrådet.

Förtroendet är något större bland män, 29 procent säger sig ha stort eller mycket stort förtroende för Ahl.

Något Egil Ahl verkar ha misslyckat med är att appellera till de yngre väljarna. Det är nämligen bland de allra yngsta väljarna som förtroendet är som lägst. Bara 10 procent bland väljarna i åldern 18-29 år har stort eller mycket stort förtroende för socialdemokraternas nummer ett. Det är också inom denna väljargrupp som flest saknar åsikt om kommunalrådet. En av fyra har ingen åsikt eller har inte svarat.

Även många bland de äldsta väljarna verkar ha ett horn i sidan till Egil Ahl. Bland dessa uppger 24 procent att de helt saknar förtroende för honom.

Stödet för Egil Ahl är störst bland människor som saknar gymnasieutbildning, medan stödet är som minst bland högskole- eller universitetsutbildade.

Föga överraskande är stödet för Egil Ahl störst bland hans egna väljare. Ändå är det bara fyra av tio, 41 procent, av dem som röstar på socialdemokraterna som har stort eller mycket stort förtroende för honom. 44 procent av gruppen har litet förtroende för Ahl, medan nio procent helt saknar det.

Bland vänsterpartisterna har 35 procent stort eller mycket stort förtroende för Ahl. Sämre är förtroendet bland kd-väljarna, där ingen av de tillfrågade har stort eller mycket stort förtroende för kommunalrådet. Hela 88 procent av folkpartiets väljare i Trelleborg har litet eller inget förtroende för Egil Ahl.

Frågan är hur det bristande förtroendet för Egil Ahl påverkar valet i höst? I nästa del av serien kan Trelleborgs Allehanda avslöja svaret...

Annons

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons