Annons

Lägre höjning på nätavgift för el

Höjningen av avgiften för elnätet i Trelleborg blir inte så hög som väntat. Dessutom gäller den högre avgiften inte förrän från och med april nästa år.
Trelleborg • Publicerad 28 november 2003

Det beslöt kommunstyrelsen att föreslå på sitt sammanträde i torsdags. Sista ordet i ärendet har kommunfullmäktige. Tekniska nämnden räknade med att det skulle behövas en höjning med sammanlagt ungefär 340 kronor per år för en villa med elvärme. Dessutom ville tekniska nämnden göra höjningen i två steg, från 1 januari och ett från 1 april. Höjningen berör dels på att Sydkraft höjer sina avgifter, dels på kostnaderna för ombyggnaden och flytten av centrala fördelningsstationen i Trelleborg, som beräknas kosta 35 miljoner kronor. Kommunstyrelsen föreslår däremot att hela höjningen ska tas från och med 1 april och att elnätsverksamheten får en extra miljon kronor per år i ränta. Det betyder att kostnaderna för en villa med elvärme ökar med 265 kronor per år i stället för 340 kronor. För en villa utan elvärme blir det 135 kronor dyrare per år och för en lägenhet 64 kronor per år. El-priset är uppdelat i två delar: elnät och kostnaderna för själva elen. Elnätsavgiften måste alla betala som är anslutna till ett visst nät, i Trelleborgs kommun antingen kommunens nät eller Sydkrafts. Själva elen kan man däremot köpa hos vilken leverantör som helst. Elnätsverksamheten bekostas i Trelleborgs kommun helt av avgifterna. I avgifterna ligger också kostnader för underhåll av elnätet. Under åren har pengarna samlats i en elnätsfond som innehåller 20 miljoner kronor. Kommunstyrelsen vill nu att elnätsverksamheten ska få ränta på pengarna i fonden, en miljon kronor om året. Det innebär att avgiften inte behöver höjas så mycket som tekniska nämnden först räknade med. Att elnätsverksamheten ska få ränta på pengarna i sina fonder är en nyhet i Trelleborgs kommun. Det gäller även renhållningen och vatten- och avloppsverksamheten som också bekostas enbart av avgifter. Det är en del i att ekonomin i de verksamheterna ska redovisas helt separat framöver. Syftet är att få en bättre överblick över ekonomin i de verksamheter som inte bekostas med skattemedel.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons