Annons

Lagomtjänst satsar på nytt efter turbulent år

Det sociala företaget Lagomtjänst i Trelleborg reser sig igen. Efter fjorårets turbulens har en delvis ny styrelse tagit tag i företaget och gjort upp med tidigare problem.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2011
Foto: Tomas Nyberg
Agneta Sjölund, ekonomichef på Trelleborgs kommun och ordförande i styrelsen för Lagomtjänst.Foto: Tomas Nyberg

– Både Börje Zinn och Annika Fingal har fått gå från företagsledningen. De har inget med företaget att göra längre, berättar Agneta Sjölund, ekonomichef på Trelleborgs kommun och ordförande i styrelsen för Lagomtjänst.

Turbulensen kring det sociala företaget under fjoråret började med att man upptäckte att Lagomtjänst hade tagit betalt för praktikanternas arbete av kommunen, trots att praktikanterna redan hade försörjningsstöd från kommunen. Kommunen fick alltså betala två gånger för samma arbete. Under sommaren och hösten fördes diskussioner om att kommunen skulle avsluta sitt avtal om att köpa in tjänster från Lagomtjänst och även lämna ifrån sig majoriteten i företaget. Reglerna för sociala företag är inte helt klara, men det finns åsikten att kommunen inte ska ha makten över ett sådant företag.

Annons

Under samma period kom det fram att Börje Zinn och Annika Fingal startat ett nytt företag med samma inriktning som Lagomtjänst och det ledde till att de bådas anställning avslutades på grund av illojalitet.

– Vi har kommit överens ekonomiskt med de båda, men i uppgörelsen ligger att vi inte avslöjar lydelsen, säger Agneta Sjölund.

I anställningskontakten hade Börje Zinn tolv månaders uppsägningstid och Annika Fingal sex månader. Deras månadslöner låg på drygt 52 000 kronor för Börje Zinn och cirka 37 000 kronor för Annika Fingal.

– Nu har vi anställt en ny företagsledare, Lena Fors, som kommer från Östra Grevie folkhögskola där hon arbetat som rektor. Det finns en tro hos styrelsen och i företaget att Lagomtjänst ska ha en plats i Trelleborg.

I april ska styrelsen för Lagomtjänst redogöra för kommunstyrelsen om företagets situation.

– Sedan är det kommunen som får avgöra hur man ska gå vidare med Lagomtjänst. Det ska komma ett beslut från regeringen om sociala företag också och det vi inte hur det kommer att se ut, säger Agneta Sjölund.

Agneta Sjölund menar att det kan finnas skäl att ta det lugnt med att släppa loss sociala företag på egen hand.

– Det är ju ett långt steg att gå från att ha försörjningsstöd och stå långt från arbetsmarknaden till att driva ett ganska stort företag som Lagomtjänst, säger hon.

Men efter alla bekymmer säger Agneta Sjölund att det åter är väldigt roligt att vara med i arbetet i Lagomtjänst.

– Det innebär väldigt mycket för en människa att få ett riktigt arbete. Jag tror att sociala företag som Lagomtjänst behövs i vårt samhälle.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons