Annons

Lagomtjänst hotas betala tillbaka vinsterna

Lagomtjänst, som sysselsätter människor som står långt från arbetsmarknaden, har tagit betalt av kommunen för arbete utfört av praktikanter som redan haft försörjningsstöd. Nu kan det sociala företaget tvingas betala tillbaka vinsterna till kommunen.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2010

TRELLEBORG. – Vi har haft ett möte och ska reda ut situationen, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg. Om det visar sig att den vinst som Lagomtjänst gjort beror på att man tagit betalt för praktikanternas arbete kan det bli aktuellt med återbetalning.

Agneta Sjölund är ekonomichef i Trelleborgs kommun och sedan i september i fjor även styrelseordförande i Lagomtjänst. Hon berättar att förhållandet upptäcktes av en ren slump.

Annons

– Det var när arbete och försörjning själva beställde ett arbete av Lagomtjänst, hjälp med att sätta upp möbler på Navigatorcentrums nya lokaler.

Vid arbetet i lokalerna såg personalen från arbete och försörjning att det fanns praktikanter med som de själva placerat hos Lagomtjänst. Men när avräkningen sedan kom visade det sig att man tagit fullt betalt även för praktikanternas arbete, trots att de redan hade försörjningsstöd från kommunen.

– På grund av det här har vi ännu inte gjort klart årsredovisningen för 2009, berättar Agneta Sjölund. Men under 2008 gick Lagomtjänt med en vinst på 627 000 kronor efter skatt. Och då hade företaget bara fungerat sedan 1 juni.

– Vi kan inte ha gjort vår vinst genom att ta betalt för praktikanternas arbete, menar Börje Zinn, företagsledare på Lagomtjänst.

Lagomtjänst har gått igenom samtliga fakturerade timmar under 2009.

– Då visar det sig att vi inte fakturerat så många timmar som vi betalat ut i lön till anställda. Det betyder att vi inte kan ha gjort någon vinst på praktikanternas arbete eftersom vi betalat ut fler timmar i lön än vi fakturerat, säger Börje Zinn

Börje Zinn poängterar också att det är kommunen som styr verksamheten när det gäller att ta betalt för praktikanternas arbete eller inte.

– Vi rättar oss självklart efter de direktiv som vi får, säger han.

I kommunens avtal med Lagomtjänst ingår sammanlagt en pott på 14 120 timmars arbete om året. De olika förvaltningarna får anlita Lagomtjänst och sedan räknas antalet arbetstimmar av från potten.

– Alla förvaltningarna är jättenöjda med det jobb som Lagomtjänst gör. Jag har bara hört positiva omdömen, säger Agneta Sjölund.

Annons

Lagomtjänst har höga krav på sig att få ut de anställda på den ordinarie arbetsmarknaden. Hälften av de anställda ska helst få annat arbete varje år.

– Vi har också kontakt med ett bemanningsföretag som kan hyra in Lagomtjänsts personal vid behov.

Att Lagomtjänst går med vinst är emot den ekonomiska föreningens stadgar, där heter att företaget ska drivas utan vinstsyfte.

Agneta Sjölund menar dessutom att det är ekonomiskt dumt att låta företaget skatta för vinstpengar.

Hon berättar att man nu ska utreda och diskutera hur man ska gå vidare med problemet.

– Lagomtjänst är en bra verksamhet i grunden. Människorna växer och får nytt självförtroende genom att ha lön, arbetstider och arbetskamrater. Men vi måste klargöra vad som är målet och syftet med verksamheten.

Ola Isaksson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons