Annons

Lagom lat kock lagar mat på en höft

Pannbiff, stekt potatis och gräddsås. På klassiska lunchhaket Stek och grillgott finns husmanskosten som definitivt mättar hungriga lunchgäster. Bakom pannorna står Hans Fröslev – kocken som aldrig använder recept och är hjärtligt trött på köttbullar.
Trelleborg • Publicerad 22 januari 2009
Hans Fröslev är kocken som aldrig använder recept. Bild: Claes Nyberg
Hans Fröslev är kocken som aldrig använder recept. Bild: Claes NybergFoto: 

Populäraste rätterna här är pannbiff, dansk fläskstek och köttbullar. Och det är inga små mängder lunchmat som portioneras ut - just nu byggs köket ut för att kunna servera fler gäster. Runt 300 portioner om dagen räknar ägaren Jimmy Tang och Hans Fröslev med att kunna servera när det nya köket tas i bruk, förhoppningsvis någon gång i februari.

Hans visar runt i det nya köksutrymmet.

Annons

- Vi kommer att kunna laga mat mycket mer effektivt nu när vi har allting inom räckhåll, innan var vi tvungna att springa fram och tillbaka till ugnarna och för att hämta kryddor. Klockan är ett på eftermiddagen och Hans Fröslev har precis jobbat klart för dagen. Han börjar klockan sju på morgonen med att tillaga dagens luncher och mat för resten av dagen. Det blir mycket stekt potatis och hackebiff, men Hans har vanan inne efter 44 år i restaurangbranschen. Innan han kom till Stek och grillgott för tio år sedan drev han puben Shakespeare i Höllviken. Att han klarat av ett helt arbetsliv i ett så slitigt yrke beror på att han aldrig stressar, säger han. Och knepet för att undvika stress?

- Det är som jag är lat helt enkelt, kommer svaret snabbt och med en glimrande guldtand i skrattet. Hans Fröslev hör inte till de kockar som bara äter pulversoppor hemmavid, tvärtom. Han lagar mycket mat, däremot inte samma som på restaurangen. Favoriträtten är grillad vildsvinskotlett (gärna från ett vildsvin han själv skjutit) med rödvinssås med mesost i. Till det gör han rödvinskokad rödlök och potatishalvor i ugnen med provensalska örtkryddor.

Något som han aldrig skulle ställa sig och laga hemma är däremot köttbullar. Dem är han hjärtligt trött på efter att restaurangen under december månad haft jultallrik med köttbullar på menyn:

- Jag tror att jag gjorde tusen köttbullar om dagen under december månad, säger han.

Värt att veta om Hans Fröslev är att han aldrig använder recept.

- Skulle jag stå och hutta med decilitermått hit och dit, säger han och skrattar vid tanken.

Kryddning och uppmätning sitter i huvudet, eller kanske i höften.

- Du kan äta kalops här och det smakar inte likadant två gånger, det lovar jag. Nästan, men inte riktigt.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons