Annons

Läget försämrat för tingsrätten

Nedläggningshotet över Trelleborgs tingsrätt är nu ännu större än tidigare. Trelleborg finns inte med i något av de två alternativ i en framtida organisation över domstolarna i Skåne.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2003

Rådman Claes Magnusson och tillförordnade tingsrättschefen Margareta Linde-Malmberg. BILD: CLAES NYBERG Det framgår av den organisationsutredning som Domstolsverket skickade ut till alla remissinstanser i går. Alternativen som Domstolsverket presenterar är antingen fyra tingsrätter i hela Skåne där Trelleborg tillhör Malmö och Svedala tillhör Lund, eller fem tingsrätter där Trelleborg och Svedala går in under Ystad. I båda förslagen ska Vellinge tillhöra Malmö. För övrigt ska Kristianstads och Helsingborgs tingsrätter finnas kvar medan Hässleholms tingsrätt läggs under Kristianstad. Stämningen på Trelleborgs tingsrätt var dämpad efter beskedet på tisdagen. - Det var väl inte något som höjde julglädjen, kommenterar rådman Claes Magnusson Domstolsverkets organisationsutredning. För Margareta Linde-Malmberg, tillförordnad chef för tingsrätten, var utredningens slutsatser väntade. - Vi förstod redan tidigare vart vindarna blåste, säger hon. Läggs tingsrätten i Trelleborg ned riskerar framför allt en del av den administrativa personalen att mista sina arbeten. Både Margareta Linde-Malmberg och Claes Magnusson är kritiska till Domstolsverket som de menar har fokuserat på fel saker. - Vi tycker att vi har goda argument för att behålla tingsrätten i Trelleborg. Ystad har färre invånare, Trelleborg är den största orten med den största hamnen. När Polen går med i EU kommer trafiken här att öka avsevärt och smugglingsmålen blir fler, säger Claes Magnusson. Men enligt Domstolsverkets utredning är skillnaden i storleken mellan de båda städerna inget avgörande. De förordar i stället det alternativ som bäst främjar tillgängligheten till domstolen för flest människor, och det som av medborgarna kan uppfattas som mest naturligt. För de boende på Österlen är Ystad det bästa alternativet. Dessutom tar man hänsyn till hur andra myndigheter inom rättsväsendet är organiserade, till exempel polisen och kriminalvården. Men det menar Claes Magnusson är ett dåligt argument för att lägga tingsrättens verksamhet i Ystad. - Misstaget att lägga polisen i Ystad behöver inte innebära att man fortsätter och gör misstag med tingsrätterna också, säger Claes Magnusson. Utav de båda förslagen som Domstolsverket nu lagt fram förordar han alternativet att Trelleborg går in under Ystad. - Malmö tingsrätt är för stor redan nu och är inte särskilt välfungerande och det skulle inte bli bättre om den blir ännu större. Effektiviteten är större på mindre tingsrätter. Men Margareta Linde-Malmberg ser hellre att tingsrätten flyttar till Malmö. - Jag tycker att en flytt till Ystad är ett konstigt resonemang. Domstolar ska finnas där folk finns. Det är dessutom bättre kommunikationer med Malmö och det känns naturligare. Enligt tidigare uppgifter från Domstolsverket planerar riksdagen fatta beslut i frågan före sommaruppehållet nästa år. Enligt utredningen kan förändringarna starta tidigast den 1 januari 2006.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons