Annons

Låga tegelhus vann arkitektkampen

Ett modernt boende med odlingslotter och små lägenheter för studenter. Så blir Centralskolan efter ombyggnad.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2012
Foto: 
Tre nya hus med tre våningar bostäder och bottenvåning med butiker. Tillsammans med den gamla skolbyggnaden bildar de ett kvarter som ska passa ihop både med Nygatan och Stadsparken.
Tre nya hus med tre våningar bostäder och bottenvåning med butiker. Tillsammans med den gamla skolbyggnaden bildar de ett kvarter som ska passa ihop både med Nygatan och Stadsparken.Foto: Claes Nyberg

Fem förslag hade kommunens jury att ta ställning till i den arkitekttävling som skulle avgöra Centralskolans framtid. Flera förslag innebar höga hus. Men i slutändan valde man ett förslag med låga hus. På det sättet stör inga skuggor.

– Vi enades kring detta eftersom det kändes viktigt att behålla respekt mot Stadsparken. Det är en central tomt som ska fungera med både torget och parken, säger kommunalråd Ulf Bingsgård (M), som ingick i juryn.

Annons

Vinnarna blev Riksbyggen och Arkitektlaget Skåne AB. Under nationalfirandet avslöjades de för trelleborgarna.

– Vi har jobbat med att skapa offentligt liv ut mot Nygatan och samtidigt behålla en kontakt med parken. Fasaden blir i tegel vilket passar bra med de andra husen i området, säger arkitekt Arne Jönsson.

På tomten planeras tre nybyggda hus. Bottenplanet kommer att innehålla butiker och möjligheter till uteserveringar längs med Nygatan. Ovanpå byggs det lägenheter i tre våningar till. Totalt blir det 64 lägenheter i de tre husen plus den gamla skolbyggnaden på Östra Vallgatan.

Alla lägenheter kommer att bli bostadsrätter.

– I den gamla skolbyggnaden har vi planerat mindre lägenheter som unga människor kan vara intresserade av, säger Marlene Engström.

Mellan husen kommer odlingslotter att finnas och på taket installeras solceller.

– Det är ett modernt förslag där miljötänkandet är långt gånget, säger Ulf Bingsgård.

Runt 2014-2015 beräknas husen vara klara för inflyttning. Riksbyggen köper marken av kommuner för omkring tio miljoner kronor.

Ann-Louise Olander och TT
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons