Annons

Låga kostnader för biståndet

Trots att arbetslösheten i Trelleborg ligger högre än snittet för både riket och Skåne är kostnaderna för ekonomiskt bistånd betydligt lägre. Det är också betydligt färre som får ekonomiskt bistånd i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 11 april 2013
Foto: tomas nyberg

-En bidragande orsak till att vi har låga kostnader för bistånd är vårt arbete med att få ut människor på arbetsmarknaden, säger Ina Liljeberg (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg.

Cecilia Lejon är chef för arbetsmarknadsförvaltningen. Hon menar att det är svårt för kommunen att genom sitt arbete påverka arbetslösheten i sin helhet.

Annons

-Vad vi kan göra är att få människor som levt på bistånd i arbete. Genom det minskar kommunens kostnader och de pengarna kan användas till annat, säger hon.

Vid en jämförelse både med landet som helhet och med Skåne visar det sig att Trelleborg dels har en mindre andel av befolkningen som får ekonomiskt bistånd, dels har lägre kostnader per invånare.

I Skåne var det 5 procent som hade ekonomiskt bistånd 2012 och i riket 4,4 procent. I Trelleborg låg den siffran på 3,4 procent.

Kostnaderna för ekonomiskt bistånd i Trelleborgs kommun var 823 kronor per invånare under 2012. I Skåne i genomsnitt låg kostnaderna nästan 500 kronor högre per invånare, på 1308 kronor. I riket var kostnaderna per invånare 1 089 kronor under 2012.

-Även när det gäller antalet unga vuxna så ligger vi lägre än både riket och Skåne i genomsnitt, säger Cecilia Lejon. Trots att vi har en mycket hög ungdomsarbetslöshet.

Siffrorna har tagits fram som en del i arbetsmarknadsnämndens arbete med verksamhetens mål och budgeten för 2014. Förutom skattemedel finansieras nämndens verksamhet även till stor del av pengar från andra håll.

-Vi får 64,3 miljoner kronor av kommunala medel, men nästan 33 miljoner kronor från annat håll, framför allt från Migrationsverket och Europeiska socialfonden, men även från arbetsförmedlingen och Samordningsförbundet i Trelleborg, säger Cecilia Lejon.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons