Annons

Laddad konst ställs ut på Galleri Palm

Tång, blommor, strand och hav. Och återkommande självporträtt. Monica Gredmarks konst, som ställs ut på Galleri Palm i Falsterbo, är laddad med symboliska meddelanden.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2008
Konstnären Monica Gredmark vill med sina självporträtt och landskapsbilder väcka en undran hos dem som beskådar bilderna. Bild: Malin Palm
Konstnären Monica Gredmark vill med sina självporträtt och landskapsbilder väcka en undran hos dem som beskådar bilderna. Bild: Malin PalmFoto: 

– På bilden med flickan och fåglarna vill jag på något sätt fängsla mina barn som är på väg att flyga iväg, berättar Monica Gredmark samtidigt som hon pekar på en målning där en flicka har två små fåglar i sina händer.

På klänningen som flickan bär på många av bilderna, finns oftast olika mönster. Vissa har ett snirkligt mönster, berättar Monica Gredmark och menar att de symboliserar livet som sådant. Vissa dagar går det upp och andra går ner. Monica Gredmark beskriver den konstnärliga processen som en viktig del av livet.

Annons

Behovet av att skapa och uttrycka det som sker är inte bara tillfredsställande utan en nödvändighet för Monica Gredmark.

– Jag hade inte stått ut om jag inte fått hålla på med det här. Natur och djur har alltid haft stor betydelse i mitt liv. Jag är intresserad av fåglar och orrspel och det syns nog i mina bilder.

Bilderna, som är målade i olja med ljusa färger, är enligt Monica Gredmark ofta stillsamma. För att få en balans i målningen lägger hon gärna till olika objekt för att skapa oro.

Förutom oljemålningarna ställer Monica Gredmark även ut grafik. Tonen i bilderna har alltid fascinerat henne.

– Det kan handla om små, små skillnader som ha betydelse för tonen. Den exakta tonen intresserar mig.

Monica Gredmark ställer ut på Galleri Palm i Falsterbo till den 17 augusti.

Caroline Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons