Annons

Läckorna har minskat till hälften

VA-avdelningen har under de senaste åren jobbat hårt för att minska läckorna i vattensystemet. Resultatet hittills är att spillet minskat från 22 procent till ungefär 12 procent.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2014
VA-avdelningen har minskat vattenspillet från läckor till hälften. Här en stor läcka vid Vedvägen under fjoråret.
VA-avdelningen har minskat vattenspillet från läckor till hälften. Här en stor läcka vid Vedvägen under fjoråret.Foto: 

Det var under fjoråret som arbetet med att minska läckaget från kommunens vattenledningar satte fart. Målet sattes till att komma under tolv procent spill under år 2015. Men redan nu har man kommit ner till den siffran.

– Arbetet har gått bra, säger Michael Colmorten, enhetschef på VA-avdelningen.

Annons

Vattenförlusten mäts genom att man jämför siffran på den mängd vatten som går ut från vattenverket med det som man kan ta betalt för. Skillnaden är läckor i ledningsnätet. 2012 pumpades det ut cirka 3 670 000 kubikmeter rent vatten.

– Vi har letat efter vattenläckor under hela fjoråret, säger Michael Colmorten. Det är orsaken till att vi stängt av vattnet nattetid på vissa ställen.

Nattlig koll

Nattetid är vattenåtgången liten. Om det då ser ut som om åtgången på en del ställen trots det är stor kan man anta att det finns läckor på det avsnittet.

Personalen har med hjälp av utrustning som satts på vattenventiler lyssnat efter läckor. Järnledningar transporterar ljudet från en läcka så långt som flera 100 meter. Plaströr däremot transporterar inte ljud lika bra och det blir svårare att upptäcka läckor i sådana rör.

I Smygehamn och Klagstorp har man hittat en rad läckor. Det är framför allt där vattnet rinner ner i marken och inte samlas på ytan som utrustningen är till stor hjälp för att lokalisera läckor. Sammanlagt lyckades man hitta 35 läckor som lagades under 2103.

– I Sverige har man alltid haft god tillgång till vatten. Att leta efter läckor i systemet har inte prioriterats, säger Michael Colmorten. Men det är inte bara en ekonomisk fråga, utan även en miljöfråga.

Sparsamt

Michael Colmorten menar att det är viktigt att hushålla med vattnet.

– Det är ju en naturresurs som vi använder och vi bör ju vara varsamma med den, menar han.

Annons

Att man redan nu uppnått målet för 2015 gör dock inte att arbetet stannar upp.

– Vi är nöjda med det vi gjort hittills, säger Michael Colmorten. Men vi siktar på ett ännu bättre resultat. Målet är att få ner läckaget till under tio procent, då ligger vi bra till.

Lisa Kron
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons