Annons

Kyrkogårdsmurar åldras inte med någon värdighet

Trelleborg • Publicerad 23 mars 2005
Den gamla delen av muren runt Kyrkoköpinge kyrkogård har blivit hårt åtgången av väder, vind och tid. Nu ska även den äldsta delen renoveras.Bild. Tomas Nyberg
Den gamla delen av muren runt Kyrkoköpinge kyrkogård har blivit hårt åtgången av väder, vind och tid. Nu ska även den äldsta delen renoveras.Bild. Tomas NybergFoto: 

Gamla kyrkogårdsmurar ska man vara rädd om. Det gäller också den i Kyrkoköpinge som behöver renoveras. Putsen flagnar och många av de gamla munkpannorna på muren har spruckit.

Länsstyrelsen ska ge sitt tillstånd till reparationerna och utbytet av material. Det tillståndet sökte Dalköpinge församling i måndags. Reparationerna av den nyare delen av kyrkogårdsmuren började redan 2003 och den västra halvan är klar. Det är oklart om ett tillstånd verkligen behövs men församlingen har sökt för säkerhets skull.

Annons

– Den gamla delen av muren är i mycket dåligt skick, säger Sten Sjunnesson, kyrkogårdsvaktmästare. Men vi är mycket rädda om den.

Östra delen av kyrkogårdsmuren är dessutom den äldsta delen. Avrinningspannorna uppe på muren på den delen är av typen munkapannor som är dyra. En begagnad takpanna av den typ som lagts på västra delen kostar omkring tio till elva kronor styck. En begagnad munkpanna omkring 75 kronor. Och det handlar om många pannor.

– Vi har en miljon kronor om året till renoveringar och reparationer, säger Sten Sjunnesson. Nästa år ska vi renovera Bösarps kyrka utvändigt. Sedan har vi gått över alla kyrkorna i församlingen.

Renoveringen av kyrkogårdsmuren i Kyrkoköpinge kommer inte att bli klar förrän nästa år.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

KYRKOKÖPINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons