Annons

"Kyrkans roll är att lyssna"

När antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker aktualiseras frågan om kyrkans roll i samhället. Elisabeth Pettersson arbetar som diakon i Trelleborgs församling. Att finnas där och lyssna tycker hon är kyrkans viktigaste och ständigt aktuella uppgift.
Trelleborg • Publicerad 8 augusti 2011
"Sommartid är speciellt för oss. Semestertid är en underbar tid, om relationen är okej, men det kan också vara droppen för en del. Då finns vi där", säger Elisabeth Pettersson, diakon i Trelleborgs församling.
"Sommartid är speciellt för oss. Semestertid är en underbar tid, om relationen är okej, men det kan också vara droppen för en del. Då finns vi där", säger Elisabeth Pettersson, diakon i Trelleborgs församling.Foto: 

– Vi möter människor i utsatthet och hjälper dem vidare. Vi skapar också mötesplatser och delar liv med människor.

Det säger Elisabeth Pettersson som svar på vad kyrkan betyder för samhället idag. Hon är diakon och är på många sätt allt det där personifierat. Medmänniska. Medvandrare. Lyssnare.

Annons

– Vi tar de som vänder sig hit på allvar. Ibland upplever människor som vänder sig till en institution att de blir förminskade och inte kan framföra det de tänkt. Men visar vi tillit och tar dem på allvar så orkar de ta tag i saker, säger hon.

Det handlar i de flesta fall om hjälp till självhjälp.

– Vi ska försöka upprätta människor, ge dem mod och kraft att stå upp för sin situation. Ofta säger vi, du kan låna telefonen så går jag ut medan du ringer. Det bästa är att personen själv får ta ansvar, det är deras liv.

Samtal och akut hjälp är en del av diakonin. En annan del är gemenskap i aktiviteter. Soppluncher, äldregrupper och stickgrupp är exempel på vad diakonin erbjuder under en vecka. Ytterligare en gruppverksamhet kallas att leva vidare och finns till för den som nyligen förlorat en make, maka eller sambo. Vid jul och födelsedagar erbjuds också aktiviteter.

Vilka andra verksamheter i samhället kan jämföras med diakonin?

– Socialförvaltningen, som vi också samverkar mycket med. Kvinnojouren och mansjouren jobbar vi också med. Och psykiatrin, många som har eller har haft kontakt med den har också kontakt med oss.

Varför behövs ni?

– Vi behövs som ett komplement till samhällets andra insatser för människor, speciellt de svaga och utsatta. Att hjälpa dem som faller mellan stolarna och föra deras talan gentemot myndigheter, även om vi också har tystnadsplikt. Det ingår i våra vigningslöften att stå på de förtrycktas sida.

Hur tror du att kyrkans funktion kommer att se ut i framtiden?

– Jag tror alltid den kommer att fylla en viktig funktion genom att finnas för människor när de behöver samtalsstöd. Jag tror också mycket på att vi ska vara en så kallad profetisk och politisk diakoni där vi står upp för en åsikt när vi tycker att något i samhället är fel, som vi gjorde i våras med påskuppropet mot utförsäkringarna. Samhället har blivit så komplicerat, det är så många inblandade i beslut och mycket kräver tekniska kunskaper. Det gör att människor hamnar vid sidan om. Jag vill tro att diakonin finns kvar i framtiden.

Annons

Vad skulle hända om den försvann?

– Det skulle innebära mycket mer ensamhet och oro för många. Nu vet man att vi finns och att det alltid går bra att vända sig hit, oavsett vad det gäller, säger Elisabeth Pettersson.

Ann-Louise Olander och TT
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons