Annons

Kyrkan ska bli varmare

Värmesystemen i kyrkorna i Källstorp och Hemmesdynge är riktiga energislukare och behöver bytas ut. Nu får församlingen ersättning för att projektera för nya uppvärmningssystem.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2010

I Källstorps kyrka använder man fortfarande olja för att värma upp kyrkan och i Hemmesdynge kyrka har man direktverkande el.

– Vi har konverterat till jord- eller bergvärme i alla våra andra kyrkor. Vi har verkligen märkt skillnad, säger Annette Åberg, kanslichef i Källstorps församling.

Annons

Församlingen har räknat med att det kommer att kosta totalt 650 000 kronor att projektera för utbyte av värmesystemen i de båda kyrkorna och samtidigt göra invändiga inventeringar.

– Om man ändå ska gå in och ändra i kyrkorna så gäller det att passa på om det är något annat som behöver göras, säger Annette Åberg.

Församlingen får 434 000 kronor i så kallad kyrkoantikvarisk ersättning för projekteringarna.

Den kyrkoantikvariska ersättningen betalas av staten till Svenska kyrkan och ska täcka kulturhistoriskt motiverade merkostnader i samband med vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena. Församlingarna får ansöka om ersättningen som sedan fördelas av stiften.

Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons