Kyrkan öppnar skattkista för rojalister

Inför det stundande kronprinsessbröllopet i sommar kände Ingemar Krigström att han vill bjuda på sin stora samling av kungliga minnessaker. I församlingshemmet kommer utställningen visas fram tills bröllopet är över.
Trelleborg • Publicerad 19 mars 2010
Foto: 
Oscar I och hans fru Josephine gifte sig 1823. Tallriken är en av samlingens äldsta föremål.
Oscar I och hans fru Josephine gifte sig 1823. Tallriken är en av samlingens äldsta föremål.Foto: 
När kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gifte sig 1976 var Ingemar Krigström på plats i huvudstaden. Där köpte han också denna slips.
När kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gifte sig 1976 var Ingemar Krigström på plats i huvudstaden. Där köpte han också denna slips.Foto: 
Samlingens vackraste föremål tycker Ingemar Krigström är den gamla minnesmasken av Karl XII.
Samlingens vackraste föremål tycker Ingemar Krigström är den gamla minnesmasken av Karl XII.Foto: 
Medaljer i mängder har Ingemar Krigström samlat. Mitt i samlingen finns en liten pin som hyllar bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel.
Medaljer i mängder har Ingemar Krigström samlat. Mitt i samlingen finns en liten pin som hyllar bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel.Foto: 
Foto: 
Ingemar Krigström har samlat kopior av de medaljer som kung Carl XVI Gustaf bär.
Ingemar Krigström har samlat kopior av de medaljer som kung Carl XVI Gustaf bär.Foto: 

TRELLEBORG. – Det brukar vara utställningar med kyrkligt tema här i församlingshemmet. Detta är ju lite på gränsen. Men brudparet gifter ju sig i kyrkan, säger Ingemar Krigström och ler.

I hela livet har han varit intresserad av allt som är kungligt. Nu ställer han ut en imponerande samling minnessaker. Här finns det minnestallrikar som spänner över hundra år och halva Europa. Byster finns det också gott om. I ett hörn står Ingemar Krigströms favoritföremål:

– Det är Karl XII:s dödsmask, säger han och visar upp sin stolthet.

I samma monter står vackra tallrikar från Oscar I:s bröllop med drottning Josephine. I montern bredvid har Ingemar Krigström samlat minnessaker från bröllopet mellan kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Det är givetvis tallrikar i rader, men även en chokladask och pussel.

– Jag vet att så många företag lät tillverka så många fula minnessaker att kungahuset blev förfärade. Det är väl därför som man denna gång har skrivit avtal med 17 företag som får tillverka minnessaker till sommarens bröllop, säger han.

Han var i Stockholm under det förra kungabröllopet den 19 juni 1976. Den 19 juni detta år planerar han att åka upp till Stockholm igen.

– Javisst! Men jag får åka ensam. Det är ingen som orkar följa med, säger han och skrattar.

Bäst på kungasouvenirer i Europa är kanske det engelska kungahuset. Ingemar Krigström har naturligtvis samlat på sig saker därifrån också. Små fingerborgar med medlemmarna av det engelska kungahuset står prydligt uppradade. Och en rad koppar och tallrikar från Charles och Dianas bröllop. Men de roligaste föremålen är kanske de som hyllar kung Edward VIII.

– Han blev kung, men aldrig krönt eftersom han gifte sig med den där frånskilda amerikanskan Wallis Simpson. Minnessakerna tillverkades inför kröningen som aldrig blev av, förklarar han.

Johan Silfversten Bergman
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.