Annons

Kyrkan misstänks för miljöbrott

1 000 liter eldningsolja som fanns kvar i en skrotad oljetank i församlinghemmet i Bodarp läckte i helgen ut i en källare. En del rann vidare ut i naturen och hamnade i Albäcksån.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2003

Oljeutsläppet har nu polisanmälts av Trelleborgs kommun. Brottsrubriceringen är miljöbrott alternativt grovt miljöbrott. När församlinghemmet i Bodarp nyligen fick nytt värmesystem och bytte från olja till elpanna plomberades inte tanken. - Vi hade tänkt att tömma tanken och köra oljan till något annat hus som fortfarande eldar med olja, säger Bengt Paulsson som sitter i kyrkorådet i Hammarlövs församling och bor intill församlingshemmet i Bodarp. Enligt polisanmälan var det förmodligen barn som lekte på platsen i helgen som öppnade kranen och lät oljan rinna ut. - En ren olyckhändelse. Barn rör och skruvar ju i allt, sånt kan hända, tycker Bengt Paulsson. Länsstyrelsen miljöenhet har en annan uppfattning. - Det tyder ju på att man varit oaktsam om det stämmer att barn har kunnat komma i kontakt med tanken på det här sättet, säger Magnus Berg, jurist på länsstyrelsen. - Om det hänt lite längre norrut, inom vattentäktsområdet vid Fuglie, hade det kunnat orsaka skador på det kommunala vattennätet. Dessutom finns det många som har egna brunnar i området kring de här byarna, påpekar han. Det är kommunens miljöförvaltning som ansvarar för tillsynen i de här ärendena. Där är man inte orolig för det inträffade. - Det finns ingen risk för grundvattnet, säger miljöinspektör Johan Pettersson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons