Annons

Kyrka i ny skrud återinvigs i helgen

Efter mer än ett decennium av tankearbete, diskussioner och hårt jobb är den nu klar. Stora Hammars kyrka står färdig att tas i bruk och på andra advent är det återinvigning.
Höllviken • Publicerad 9 december 2017
Kyrkoherde Jim Tullberg testar den nya trapphissen som gör att även funktionshindrade kan komma upp till altaret. Mats Bucht och Lill Kempe, vice ordförande respektive ordförande i kyrkorådet, tittar nöjt på.
Kyrkoherde Jim Tullberg testar den nya trapphissen som gör att även funktionshindrade kan komma upp till altaret. Mats Bucht och Lill Kempe, vice ordförande respektive ordförande i kyrkorådet, tittar nöjt på.Foto: Tomas Nyberg

– Det är den största kyrkorenoveringen i Skåne och Blekinge under 2017, säger kyrkoherde Jim Tullgren.

Jim Tullgren och tre medlemmar i kyrkorådet, Lill Kempe, Mats Bucht och Bertil Truedsson, hälsar TA välkomna till den upputsade kyrkan. Stämningen är uppsluppen och stoltheten över slutresultatet är slående.

Annons

– Det känns mycket bra. Det är klart att det kanske finns lite småsaker som vi kommer att justera efter hand, men på det stora hela är vi jättenöjda, säger Mats Bucht.

Stora Hammars kyrka stod klar 1902. Och en byggnad som har över hundra år på nacken dras förstås med en del skavanker. Så många, tyckte kyrkorådet, att det var dags att göra något åt dem. Och i stället för att lappa och laga lite här och där så bestämde man sig till slut för en storskalig renovering som nu alltså har nått sitt slut. 40 miljoner har det kostat.

Kyrkan har målats om helt invändigt, med en vit färg som är mer lik originalfärgen.
Kyrkan har målats om helt invändigt, med en vit färg som är mer lik originalfärgen.Foto: Tomas Nyberg

– Det började egentligen med att vi ville måla om invändigt. Färgen var dålig och det hade blivit smutsigt ovanför elementen. Men om vi skulle måla om så kanske vi skulle ta bort några kyrkbänkar också, tänkte vi. Till slut sa vi att vi gör om hela kyrkan i stället, säger Mats Bucht.

Det som mest slår en som besökare är att kyrkbänkarna är borta och ersatta av stolar som går att flytta fram och tillbaka. På så sätt blir kyrkorummet mycket mer flexibelt och man kan utnyttja lokalen på ett helt annat sätt än tidigare.

Att ta bort kyrkbänkarna kanske orsakade en del gnissel bland vissa församlingsbor till en början, men nu tror man att folk vant sig vid tanken.

– Det är klart att många tycker att en kyrka ska ha bänkar, men om jag förstått rätt så är det ganska typiskt svenskt. Många kyrkor på andra ställen i världen har inga bänkar alls, säger Mats Bucht.

Elektroniska psalmtavlor, där man kan visa både bilder och filmer, är en av nymodigheterna i kyrkan.
Elektroniska psalmtavlor, där man kan visa både bilder och filmer, är en av nymodigheterna i kyrkan.Foto: Tomas Nyberg

En annan viktig förändring är att man förbättrat tillgängligheten i kyrkan. Man har till exempel investerat i en trapphiss framme vid altaret, så att även funktionshindrade kan ta sig upp. Ytterligare ett steg mot att förverkliga ambitionen att kyrkan ska vara öppen för alla.

– Vi har ju till exempel redan glutenfria oblater, avalkoholiserat nattvardsvin, handikappramp ute och hörselslingor inne, säger Jim Tullgren.

Kyrkan har också delvis fått ny sten utvändigt och målats om invändigt. Kyrkan är nu också utrustad med ett helt nytt golv med golvvärme, vilket gör det mer krypvänligt för de allra yngsta kyrkobesökarna. En nyhet är också de digitala psalmtavlorna där man kan visa bilder och filmer.

Under hela processen har länsstyrelsen varit inblandad och sett till att renoveringen inte inneburit för omfattande förändringar. En del bänkar kring väggarna har till exempel bevarats, för att kyrkan ska behålla karaktären av en nyrenässanskyrka.

Ett nytt sammanhängande stengolv med golvvärme har installerats. Krypvänligt för de minsta kyrkobesökarna.
Ett nytt sammanhängande stengolv med golvvärme har installerats. Krypvänligt för de minsta kyrkobesökarna.Foto: Tomas Nyberg
Annons

– Länsstyrelsen menar att man får gärna göra om i en kyrka, men man får aldrig minska kyrkans kulturella värde. Det har kyrkorådet förstås varit noga med, säger Jim Tullgren.

Det enda som saknas är kyrkans nya orgel som kommer i januari och kostar fem miljoner kronor. Men den kommer inte att spelas på förrän om ytterligare ett par månader. Orgeln ska nämligen ”stå till sig” ett tag innan den stäms och intoneras. Men Jim Tullgren tycker att orgeln är väl värd att vänta på.

– Vi räknar med att den håller i 40 till 50 år. Det gör den ifall man sköter den väl, säger Jim Tullgren som räknar med en orgelinvigningsvecka framåt vårkanten.

Stora Hammars kyrka stod klar 1902. Nu har den fått en välbehövlig ansiktslyftning.
Stora Hammars kyrka stod klar 1902. Nu har den fått en välbehövlig ansiktslyftning.Foto: Tomas Nyberg

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons