Annons

KY – en katapult ut på arbetsmarknaden

Nästan alla de 100 studenter som gått KY – kvalificerad yrkesutbildning – i Trelleborg sedan starten för fem år sedan har fått fast jobb efter avslutad kurs. Det är en stor framgång för kursens skapare Nils-Håkan Strömvall.
Trelleborg • Publicerad 21 januari 2009

Det låter som en otrolig framgångssaga, men kan beläggas i följande fakta: Cirka 95 procent av alla de drygt 100 studenter, som gått den tvååriga KY i Trelleborg har fått fast anställning.

Kvalificerad Yrkesutbildning har helt enkelt blivit en katapult ut på arbetsmarknaden.

Annons

- Förutom att det är de duktiga studenternas egen förtjänst så är det näringslivets hjälpsamhet som haft en avgörande verkan, förklarar läraren Nils-Håkan Strömvall, som är utbildad civilingenjör och civilekonom.

Han fortsätter:

- Utan företagarnas goda vilja att ta emot praktikanter och ge jobb åt dem som avslutat utbildningen hade vi aldrig lyckats med det här, konstaterar han.

Det var Strömvall som skapade KY-utbildningen i Trelleborg, som ges i Folkuniversitetets regi.

Utbildningen sker i samarbete med Malmö högskola och är den enda som ger högskolepoäng i kommunen.

- Våra studenter har fått jobb på åtskilliga företag, som ekonomiassistenter, redovisningsekonomer, redovisningskonsulter, auktoriserade redovisningskonsulter, ekonomichefer eller controllers, räknar Nils- Håkan Strömvall upp.

Trots att det i dag ser allt dystrare ut på arbetsmarknaden, jämfört med de senaste åren, så har Nils-Håkan Strömvall ännu inte märkt någon avmattning.

- Hittills har våra studenter haft tur och fått praktikplatser och därefter fasta jobb. Men visst finns det risker att det kommer att bli svårare under de närmaste åren. Särskilt inom industrisidan som kanske drar ned på sin verksamhet, säger han.

Strömvall framhåller det lokala näringslivets betydelse för KY:

- Tack vare de fina kontakterna med företagen kan våra studenter få in en fot på arbetsmarknaden. Det är vi väldigt glada för.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons