"Kvinnor måste få makt över sina liv"

Det var verkligen inte bättre förr. Framtiden ser ljus ut" sa rikstagsledmoten Birgitta Ohlsson (fp) som besökte Söderslättsgymnasiet för att prata om feminism.
Trelleborg • Publicerad 21 april 2008
Birgitta Ohlsson (fp) gav många exempel på kvinnoförtryck i världen, men trodde ändå på en ljus framtid. Katarina Kukavica (till höger) hade bjudit in henne till Söderslättsgymansiet på måndagen. Bild: Claes Nyberg
Birgitta Ohlsson (fp) gav många exempel på kvinnoförtryck i världen, men trodde ändå på en ljus framtid. Katarina Kukavica (till höger) hade bjudit in henne till Söderslättsgymansiet på måndagen. Bild: Claes NybergFoto: 

- Feminismens mål är inte att ta makt från männen och ge till kvinnorna. Feminism går ut på att kvinnorna måste få makt över sina egna liv, sa Birgitta Ohlsson (fp).

På måndagsförmiddagen höll hon en kort föreläsning om feminism och visade många exempel på samhällen som håller kvinnor i ett fast grepp. I u-länder drabbar fattigdomen främst kvinnor och barn. I Afghanistan vågar kvinnorna inte gå ut utan burka av rädsla för att bli attackerade. I Kongo är skoningslösa våldtäkter vanliga. I Kina slår bristen på mänskliga rättigheter mer mot kvinnor än män. Birgitta Ohlsson talade också om ofrihet som drabbar svenska kvinnor. Rädslan för våldtäkt påverkar kvinnor kanske mer än de tror.

- Jag sa till min man för ett tag sedan att jag inte längre är rädd för att bli våldtagen, inte som jag var när jag var tonåring. Han menade då att det berodde på hur jag har ändrat mitt liv. Jag har till exempel slutat att rida eftersom jag måste cykla igenom en skog på vägen hem och så vidare, berättade hon.

Även om Birgitta Ohlssons jämställdhetsrapport var dyster trodde hon på en ljus framtid.

- Tittar vi bakåt har vårt land gått fort framåt när det gäller jämställdhet. Det blir bättre och bättre på alla sätt, i hela världen. Fattigdomen minskar och jämställdheten ökar, sa hon.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.