Annons

Kvinnohuset slog upp sina portar

Ett skyddat boende för kvinnor och barn, ett samlande kunskaps- och informationscentra. Det är tanken med det nya Kvinnohuset i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2006
På övervåningen i huset finns sex rum för framtida boende. Alla rum är larmade och de boende kommer att få personliga koder för att komma in.Foto: 
Moa, Pernille, Catarina, Åsa och Marianne från Kvinnofridsgruppen hoppas att det nya kvinnohuset ska bli en symbol för kvinnofriden i Trelleborg.Foto: 
Barnen ska stå i fokus för verksamheten, berättar Catarina från Kvinnofridsgruppen.Foto: 

– Vi vill lyfta fram barnens perspektiv, säger Catarina i Kvinnofridsgruppen.

Det var i februari förra året som individ- och familjeomsorgsnämnden antog förslaget om ett kvinnohus i Trelleborg. Tanken från början var att det skulle stå klart till sommaren. Men först nu är huset färdigrenoverat.

Annons

– Det tog lite längre tid än väntat. I november var det fullt av hantverkare här. Både tak och fönster har fått bytas, så det var mycket arbete som tillkom, säger Moa, socionom i Kvinnofridsgruppen.

Det enda skyddade boende för kvinnor som tidigare funnits har varit en lägenhet med plats för två kvinnor med barn. Där har de kunnat bo en kortare tid. De kvinnor som på grund av hotbilden från mannen inte har kunnat stanna i Trelleborg har slussats till kvinnojourer i Malmö och Lund.

De möjligheterna finns fortarande kvar. Men nu kan Kvinnofridsgruppen erbjuda skyddat boende för sex till åtta kvinnor med barn.

Men hur stort behovet är i Trelleborg vet man ännu inte.

– Vi har inte haft kö till lägenheten direkt men vi vet att det finns ett stort mörkertal. Genom kvinnohuset hoppas vi kunna nå fler kvinnor som behöver hjälp, bara genom att visa att vi finns, säger Åsa, psykolog i Kvinnofridsgruppen.

Kvinnor som behövt söka skydd har tidigare fått vända sig till socialförvaltningens öppenvårdsverksamhet Lotsen, som slussat vidare till Kvinnorfridsgruppen. Nu kan misshandlade eller de kommit i kontakt med utsatta kvinnor vända sig direkt till personalen i huset.

Tre personer kommer att jobba dagtid i huset. Två på heltidstjänster och en på halvtid. På helger och kvällar kommer huset att vara obemannat. Adressen kommer inte att hållas hemlig.

– Men varje rum är larmat, och fönstrena är utrustade med skyddsfilm. Det finns ett väldigt säkerhetstänk kring huset, säger Åsa.

Larmet går till polis och Securitas. Varje boende kommer dessutom att ha en personlig kod för att komma in.

I huset finns möjlighet till krisbearbetning och samtal, även för kvinnor som inte vill lämna sina hem. Verksamheten ska också fokusera på barnen. De kommer att få en egen kontaktperson, få samtala i grupp eller enskilt, om sina upplevelser.

Annons

– Det är viktigt att lyfta fram barnperspektivet. Att även se barnen som offer och möta dem som självständiga individer, säger Catarina, socionom.

– Kvinnorna är ofta upptagna med sin egen kris. De kan ha förträngt vad barnet faktiskt har sett och varit med om. För en utomstående kan det vara lättare att finnas där för barnet, säger Moa.

Öppen verksamhet med kvinno- och barngrupper för andra än dem som bor i huset är under utveckling. Även temakvällar kring våld som är öppna för alla kvinnor planeras.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

Fotnot:

För att skydda de framtida boende i huset vill medlemmarna i kvinnofridsgruppen inte framträda med efternamn.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons