Kvinnofridssamordnare i gång med sitt nya uppdrag
Johanna Miranda-Sköld tar emot på socialförvaltningen på Östergatan, men har egentligen ett ambulerande kontor. Sedan november förra året är hon kommunens kvinnofridssamordnare och kan lika gärna hittas på Kvinnohuset eller på Mansmottagningen. Förutom det självklara syftet, att samordna arbetet med våld i nära relationer, är hennes uppdrag även att lyfta fram målgrupper som ofta kommer i skymundan.
– Det handlar inte bara om mäns våld mot kvinnor utan det kan även handla om våld i samkönade relationer eller män som utsätts för våld av en kvinnlig partner, säger Johanna Miranda-Sköld.
Tjänsten som kvinnofridssamordnare är på 75 procent och i projektform året ut, men förhoppningen är att tjänsten lever kvar även efter det. Då både personal inom kvinnofridsområdet och ledning inom kommunen uttryckte behov av en kvinnofridssamordnare, skrev man en ansökan till Länsstyrelsen för finansiering. Johanna Miranda-Sköld är som kvinnofridssamordnare teamledare för socialförvaltningens öppenvårdsteam där bland annat kvinnofridsteamet och öppenvårdsmottagningen Lotsen ingår. Genom nära samarbete ser de över funktionerna samtidigt som de fortsätter att samverka.
– Vi har kommit långt, vi tänker helhet men vi behöver fortsätta arbeta för bättre struktur, tydlighet och ökad informationsspridning, berättar Johanna Miranda-Sköld.
Parallellt med uppdraget som kvinnofridssamordnare jobbar Johanna Miranda-Sköld också med barnsamtal. Hon kommer ofta tillbaka till de tre benen inom verksamheterna: de utsatta, utövarna och barnen. Alla kan de få stöd och stödbehoven ser olika ut. Hon har en förhoppning om att allt som rör våld i nära relationer så småningom ligger under samma paraply, med en gemensam öppenvård för de tre benen.
– Vi vänder på många stenar just nu. Det handlar också om intern organisering och samordning, säger Johanna Miranda-Sköld.
Förutom öppenvårdsgruppen så ingår kvinnofridsteamet även i en extern samverkansgrupp där bland andra polis, åklagare och Region Skåne ingår. Johanna Miranda-Sköld jobbar just nu aktivt för att även få in representanter från områden som saknas i gruppen, som äldre, funktionshindrade och personer med missbruksproblem. Ett annat uppdrag är att utarbeta checklistor för chefer inom olika verksamheter för att inventera vad för behov som personalen ser.
– Sen ska vi givetvis inventera internt hur vi jobbar, kolla över kvalitén, säger Johanna Miranda-Sköld.
Parallellt med utvecklingsarbetet utbildas personal inom olika yrkeskategorier som möter utsatta barn, kvinnor och män. Närmast på tur står akut- och ambulanspersonal. Ett annat område som Johanna Miranda-Sköld vill lägga mer fokus på framöver är hedersrelaterat våld och förtryck, och då med särskilt fokus på grundskolan.
– Det ska ständigt finnas ett aktivt forum för att diskutera frågor och skapa kanaler vad gäller våld i nära relationer, avslutar Johanna Miranda-Sköld.