Annons

Kvinnan dog inte av vattnet i bostaden

Kvinnan som avled i legionärssjuka smittades inte av vattnet i sin lägenhet. Det visar de senaste provsvaren. Men allt tyder på att vattnet har påverkat att den 26-åriga kvinnans hälsa försämrades.
Trelleborg • Publicerad 14 juli 2004

Det fanns nämligen legionella i vattnet som fanns i hennes badrum. Bakterierna hon dog av kom emellertid inte från hennes bostad. Proverna visar att det fanns legionella i vattnet, temperaturen i kvinnans kranvatten var för låg, endast 37,8. Eftersom legionellabakterien, som kan orsaka legionärssjuka, frodas bäst i 40 grader råder Boverket att det ska vara lägst 50 grader vid varje tappställe. Det innebär att temperaturen bör vara högre i cirkulationsledningar och varmvattenberedare. För närvarande finns det ingen anledning oroas över att det sker något liknande i det aktuella området på Malörten, enligt Johan Pettersson, inspektör på miljökontoret. Värdena som Smittskyddsinstitutet har gjort visar att halten av legionellabakterier att det finns någon större risk att ytterligare drabbas. Det måste finnas 1 500 bakterier på 100 milliliter vatten för att bakterien ska kunna sättas i samband med sjukdomsutbrott. - Legionella är något som tidigare varit ganska okänt, men som börjar bli vanligt. Så länge man är stor och stark, frisk och sund kanske man inte märker av en sådan bakterie, men om man är svag är man i riskzonen om vattnet inte är rätt tempererat, säger Johan Pettersson. Det första som man kan göra, enligt honom, är att själv ta vattentemperatur om man blir misstänksam och anar oråd. - Eller ska man kontakta sin fastighetsvärd. Fungerar inte det kan man naturligtvis vända sig till oss. Johan Pettersson säger att fallen av legionärssjuka som varit kända är förhållandevis få. - Det finns säkert ett stort mörkertal när det gäller antalet som blivit drabbade. Men vi är hela tiden på det klara med att Smittskydsinstitutet har blivit mer effektiva när det gäller den här sortens bakterier. De får in kunskaper undan för undan och tar reda på vilka smittvägarna är och förhoppningsvis kan man så småningom komma på fler sätt att lokalisera legionella, förutom att ta vattentemperatur, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons