Annons

Kvinna förnedrades under studentbal – en person åtalas

En elev blev utnämnd till ”årets fuckgirl” under studentbalen för Söderslättsgymnasiets avgångselever. Hänsynslöst tycker åklagaren som nu åtalat den som läste upp motiveringen för grovt förtal.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2018
Genrebild.
Genrebild.Foto: Anna Sjödin

Många av deltagarna på studentbalen, som hölls i Malmö i maj, tog illa vid sig efter att en tjej utsetts till ”årets fuckgirl” vilket hon ska ha känt sig väldigt kränkt av.

Efteråt polisanmälde en av skolans rektorer händelsen och flera av dem som stod bakom utnämnandet blev misstänkta för ärekränkning.

Annons

Nu är polisutredningen kring händelsen klar och åklagaren har valt att åtala den person som läste upp själva nomineringen tillsammans med motiveringen för grovt förtal.

”Brottet bör bedömas som grovt då särskilt integritetskränkande uppgifter av sexuell art spreds på en skolbal inför samlade lärare och skolkamrater”, skriver åklagaren i stämningsansökan och menar vidare att det var ”hänsynslöst”.

Personen har, enligt åtalet, nekat till brott men medgett omständigheterna kring händelsen.

Enligt Söderslättsgymnasiets rektor Anders Wramnell uttryckte flera elever skuld eller delvis skuld efter händelsen.

– Vi startade en utredning om kränkande behandling och hade enskilda samtal med dessa elever. Men vi insåg snart att det är oerhört svårt för oss att peka ut någon ensam skyldig, sade Anders Wramnell i en intervju med TA i maj.

Skolans egen utredning kunde, enligt honom, inte hitta en ensam skyldig till händelsen. Därför vidtogs inga åtgärder mot de elever som låg bakom utnämnandet.

– Vi som skola kan inte vara bestraffande organ i det här fallet, utan måste lämna det vidare till juridiken. Det här hade polisanmälts i vilket fall som, men hade utredningen tydligare visat en skyldig kunde vi även vidtagit andra åtgärder, sade Anders Wramnell vidare i intervjun med TA.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons