Annons

Kvinna fick villkorligt för grovt skattebrott

Det hjälper inte att skylla på utpressning som förklaring till falska fakturor. Särskilt inte som mannen som påstods ha skickat fakturorna var död. Högsta domstolen dömer ändå för grovt skattebrott.
Trelleborg • Publicerad 3 december 2004

Den dömda kvinnan och hennes man drev ett saneringsföretag. Under perioden april 1999 till juli 2000 tog de tillsammans ut närmare två miljoner kronor ur bolaget med hjälp av falska fakturor. Mannen dömdes i hovrätten för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Även kvinnan dömdes i hovrätten för samma brott men valde att begära, och fick, prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Annons

Paret tog ut vardera 25000 kronor i månaden som lön ur bolaget. Men det räckte inte. Mot falska fakturor tog de tillsammans ut mellan 33000 kronor i juli 2000 och 111000 i april 1999. Totalt motsvarar de falska fakturorna drygt 2 miljoner kronor.

Det hela upptäcktes när skattemyndigheten begärde in kopior på inbetald mervärdesskatt för september 2000.

Bland de tio ingick tre falska fakturor.

De falska fakturorna var dessutom "friserade" när de kom till skattemyndigheten. De falska fakturorna hade skickats från ett annat av mannens bolag. Men det bolaget drev ingen verksamhet.

Som förklaring till de falska fakturorna uppgav mannen att han utsatts för utpressning. Först när skattemyndigheten hotat med skatterevision erbjöd sig paret att rätta till sina deklarationer.

I bokföringen fanns också fakturor som påstods ha skickats av ett bolag vars ägare hade avlidit. Kvinnan sade sig inte känna till det, tills änkan påminde henne om att hon själv varit på begravningen. Paret fälldes i hovrätten för de två brotten och båda dömdes till fängelse.

Men kvinnan överklagade domen för grovt skattebrott. Diskussionen i Högsta domstolen kretsade kring frågan om kvinnan frivilligt hade begärt rättelse av deklarationerna. Det var hennes man som skrivit under brevet till skattemyndigheten medan kvinnan hävdade att hon inte kände till att en skatterevision hotade. Då skulle det kunna vara frivilligt för hennes del, ansåg hon.

Men det trodde inte domstolen på. Straffet blev villkorlig dom för grovt skattebrott eftersom kvinnan mådde så dåligt efter att ha avtjänat sitt straff för grovt bokföringsbrott i fängelse. Straffet för grovt skattebrott fastställdes däremot.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons