Annons

Kvinna åtalas efter köp av smugglad hund

En 22-årig trelleborgskvinna som i höstas köpte en hund via en annons på internet har nu åtalats. Hunden visade sig vara olagligt insmugglad från Polen.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2005

Den 22-åriga kvinnan köpte hunden i september förra året efter att ha läst en annons på köp- och säljsidan Blocket.se på internet. Kvinnan avtalade med säljaren att köpet skulle göras upp vid en bensinstation i Trelleborg.

Kvinnan betalade 2000 kronor för hunden till säljaren.

Annons

Hon fick reda på att den var importerad från Polen men har sagt i förhör att hon trodde att alla papper var i ordning. Några uppgifter om vem säljaren var fick hon aldrig.

Det visade sig senare att hunden saknade ID-märkning, inte var rabiesvaccinerad och inte heller avmaskad då den fördes in i landet. Avslöjandet gjordes av en veterinär som hade fått andrahandsuppgifter om att hunden var olagligt införd till Sverige och slog larm till Jordbruksverket. Då hade den 22-åriga kvinnan redan hunnit lämna ifrån sig hunden till en 36-årig trelleborgare.

Den åtalade kvinnan upptäckte en tid efter att hon köpt hunden att den verkade må dåligt. Hunden hade även loppor. Hon ville inte ha kvar den utan kontaktade en bekant som skulle hjälpa henne att avliva den. Men i stället fick hon kontakt med den 36-årige trelleborgaren som var villig att ta över hunden.

Jordbruksverket beslöt i december i fjor att hunden skulle hållas isolerad till dess att alla vaccinationer och avmaskningar var gjorda och man kunde vara säker på att den inte led av rabies eller någon annan sjukdom.

Även tullen fick information om hunden och beslöt att inleda en förundersökning.

Både hundens nye ägare liksom den 22-åriga kvinnan delgavs misstanke om olovlig befattning med smuggelgods. Nu har alltså den 22-åriga kvinnan åtalats. Hon har förnekat brott och menar att hon inte kände till att hunden var olagligt införd till Sverige.

Men åklagaren menar att kvinnan haft skälig anledning att anta att hunden förts in olagligt. Kvinnan riskerar nu att dömas till böter.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons