Annons

Kvällsöppet lockar få patienter

Att ha vårdcentraler öppna till klockan 19 på vardagkvällar är dyrt och onödigt. Endast ett fåtal patienter har behövt utnyttja de senare öppettiderna sedan de infördes efter nyår.
Trelleborg • Publicerad 24 mars 2010
Foto: 
Trycket på Centrumklinikens kvällstider är högre än på de andra allmänna vårdcentralerna. Ändå utnyttjas inte tiderna på långa vägar. Bengt Fridsten väntade i går på en anhörig som besökte vårdcentralen.
Trycket på Centrumklinikens kvällstider är högre än på de andra allmänna vårdcentralerna. Ändå utnyttjas inte tiderna på långa vägar. Bengt Fridsten väntade i går på en anhörig som besökte vårdcentralen.Foto: 

TRELLEBORG. – Vi har bara haft fyra patienter sammanlagt hittills i år efter klockan 18, berättar Anna Krämer, verksamhetsansvarig på Fagerängens vårdcentral.

I början av januari infördes generösare öppettider på de allmänna vårdcentralerna och en gemensam kvälls- och helgmottagning öppnade på Centrumkliniken. Samtidigt lades verksamheten för primärvårdens patienter ner på lasarettsakuten. Vårdcentralerna har också arbetat för att ta emot fler patienter dagtid.

Annons

Måndag till torsdag har både Centrumkliniken, Fagerängens och Anderslövs vårdcentraler öppet till klockan 19. Efter klockan 17 tar man främst emot patienter som är i behov av vård samma dag.

På Centrumkliniken har trycket varit något högre men det beror framför allt på att man får många utomstående patienter som är listade på de privata vårdcentralerna.

– Det är inte våra egna patienter som kommer då. Vårt problem är att de privata mottagningarna bara hänvisar till Centrumkliniken. Även de som hänvisas från lasarettet kommer hit, säger Cecilia Falkenblad, verksamhetschef på Centrumkliniken.

Under januari och februari hade de sammanlagt 128 lediga läkartider efter klockan 17. Under samma tid har man tagit emot 67 patienter.

– Det tar ju resurser dagtid. Det är dessutom en väldigt dyr verksamhet, säger hon.

De har gjort en utvärdering och menar att öppettiderna nu är för generösa. Under semesterperioden i sommar kommer man med all sannolikhet att minska öppettiderna.

Även verksamheten med den gemensamma kvälls- och helgmottagningen som hålls på Centrumkliniken och är öppen på fredagskvällar samt några timmar under lördagar och söndagar har utvärderats. Enligt Anna Krämer är man i stort sett nöjd med verksamheten men hade inte räknat med att över en tredjedel av patienterna skulle komma från de privata vårdcentralerna.

– 35 procent av dem som har kommit är patienter på privata vårdcentraler och där toppar Valens läkargrupp, säger Anna Krämer.

På fredagar har det varit lugnt med ett mindre antal patienter. På lördagar har man haft ett par tider kvar medan söndagarna brukar bli fullbokade.

Under utvärderingen har det också visat sig att patienterna haft svårt att komma fram på telefon till kvälls- och helgmottagningen.

– Vi har inte haft någon köfunktion. Därför har många inte kommit fram på telefon utan kommit ändå, säger Anna Krämer.

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons