Annons

Kvällen när spelglädjen kom till byn

Nu börjar det. Redan på torsdagskvällen strömmade det musikanter till årets spelmansstämma i Smyge. Det hördes dragspelstoner från åtskilliga förtält till husvagnarna som parkerats på campingen.
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2005

Ett femtiotal husvagnar stod uppradade på gräsmattan strax norr om om Köpmansmagasinet. Med strålande sol och det blånande havet som fond infann sig spelglädjen.

Bättre uppvärmning inför spelmansstämman, som i år firar 20-årsjubileum, kunde musikanterna knappast få. Egentligen börjar evenemanget på fredagen, men redan på torsdagskvällen anlände det rikligt med spelmän och -kvinnor. Gitarrer hördes, liksom dragspel och fiol.

Annons

– Det här är livet, myste Kjell-Åke Ericsson, från Asarum, som spelade dragspel tillsammans med trelleborgaren Inger Johansson.

Muntert stämde de upp i visan Ängens blommor inne i husvagnen. I utkanten av husvagnasbyn samlades sex musikanter, fem dragspelare och en violinist.

Spelade i kyrkan

– Man missar aldrig den här stämman. Jag har varit här varje gång sedan starten. Först året spelade vi i Östra Torps kyrka, minns Tommy Linton, som spelar fiol.

Fruar och nyfikna Smygebor lyssnade när spelmännen stämde upp i Hambo på logen.

– Vi spelar från morgon till kväll under den här helgen. Det är musik nästan hela tiden. Vi passar på att se oss om i trakterna på Söderslätt när vi är här nere, berättar Sven-Axel Kristersson från Veddinge.

Schottis och polka

Samtidigt som det så kallade "förspelet" pågick i förtält och ute på gräsmattan riggades några evenemangstält där spelningar ska hållas.

Söderslätts folkdanslag repeterade inför sitt halvtimmeslånga framträdande, som ska genomföras under lördagen. Ackompanjerade av dragspel och gitarr övade danslaget på såväl vals och Västgötapolka som schottis och österikisk skördedans.

– Det gäller att hålla redan på stegen och turerna. Därför är det bra att köra igenom alla danserna innan uppvisningen, säger Inga-Lill Hansson, en av lagledarna.

Annons

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons