Annons

Kusten är snart klar i museets nya lokaler

I Sjöfartsmuseets nya lokaler på Gråbrödersgatan börjar genuina kustmiljöer växa fram. Det är nästan så att man känner havsdoften i luften.
Trelleborg • Publicerad 3 oktober 2006
Stefan Nilsson har byggt receptionsdisken som föreställer en båtsida.
Stefan Nilsson har byggt receptionsdisken som föreställer en båtsida.Foto: 
Väggarna målas i naturliga nyanser från hav och kust. Per Grönlund var med och startade föreningen som driver Sjöfartsmuseet. Bild: Tomas Nyberg
Väggarna målas i naturliga nyanser från hav och kust. Per Grönlund var med och startade föreningen som driver Sjöfartsmuseet. Bild: Tomas NybergFoto: 
Utställningsobjekten står huller om buller i väntan på att museet ska bli klart. Skyltdockan på bilden är uppklädd till förste styrman.
Utställningsobjekten står huller om buller i väntan på att museet ska bli klart. Skyltdockan på bilden är uppklädd till förste styrman.Foto: 

Nej, det var visst lukten av målarfärg. Grovt brunt papper täcker golven i de gamla sockerbrukskontoret. Färgburkar och penslar till höger och vänster. Än så länge är det en bit kvar innan Sjöfartsmuseet kan kasta loss och slå upp sina dörrar för allmänheten.

– Det får ta den tid det tar. Just nu vet vi bara i grova drag hur det kommer att se ut. Vi vill inte stressa fram någonting, utan det får växa fram av sig själv. Därför kan vi inte säga med säkerhet vilket datum vi öppnar igen, säger Stefan Nilsson som tillsammans med fyra andra har arbetat ideellt sedan i början av sommaren för att ro detta stora sjöfartsprojekt i land. I den ena delen av museet har man börjat bygga små rum som inreds med olika teman med inspiration hämtad från småhamnarna kring Trelleborg. Alla färger på väggarna har valts med omsorg för att spegla ljuset som råder i den här delen av Skåne. På en av väggarna håller man på och målar en hamnbild inspirerad av hamnen i Gislöv. Från den kommer det så småningom att löpa en brygga vidare ut i rummet.

Annons

Små charmiga fiskebodar har redan börjat ta form och Stefan Nilsson planerar dessutom att i ett av rummen bygga upp delar av en båtinredning. Vid ingången står redan den nya receptionsdisken, föreställande en båtsida. Den har Stefan Nilsson själv tillverkat, av ekträ från innerdörrarna som tidigare satt i huset.

– Den är inte riktigt klar. Det kommer förmodligen att komma till lite ventiler och mässingsdetaljer också, säger han.

I den andra delen av museet ligger utställningsobjekten i ett organiserat kaos. Inredningsdetaljer från gamla ståtliga färjor, tavlor och skyltdockor med uniformer väntar på att få en plats. I den här delen av huset kommer man att ha en utställning i samband med att Trelleborg firar sitt 750-års jubileum. Men exakt vad den kommer att innehålla vill Stefan Nilsson inte avslöja i nuläget. Men man kanske kan ana att det kommer att ha någonting med sjöfart att göra.

– Jag kan säga som så att det kommer att bli mycket nytt som vi inte har haft tidigare, säger han hemlighetsfullt.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons