Annons

Kurs om kyrkans språk avslutades

Det vimlar av symboler i kyrkan. På måndagskvällen var det tredje och sista gången för den kvällskurs som Maud Lundh, kyrkoherde i Dalköpinge pastorat, har hållit under hösten.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2003
Maud Lundh och Sven Jansson BILD:JOHAN PERSSON
Maud Lundh och Sven Jansson BILD:JOHAN PERSSONFoto: 

Kursen har kallats "Himlen har ett eget språk och det talas även på jorden". - Jag har lärt mig massor. Till exempel att sakrament ursprungligen kommer från grekiskan och betyder helig handling. Alltid är det något uttryck eller någon term som man kan snappa upp, säger Ulla Örting, en av deltagarna. Maud Lundh och Sven Jansson BILD: JOHAN PERSSON Sven Jansson, som också varit med under de tre kurspassen, instämmer: - Det har varit väldigt givande, särskilt nu när vi har lärt oss mer om olika färgsymboler, kopplat till prästernas klädsel. Maud Lundh, som initierat och genomfört undervisningen om gudstjänstens olika symboler, bekräftar att kyrkan är sprängfull av bilder och koder. - Allt har en förklaring. Det mesta i liturgin, gudstjänstordningen har en bakgrundshistoria och mening. Till exempel att prästen bär en vit dräkt, och symboliserar glädje och jubel, under till exempel juldagen och påskdagen, säger hon.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons