Annons

Kunskapslyftet försvann - vuxenutbildningen lever

Kunskapslyftet finns inte mer. Det avslutades med förra årets utgång och den statliga satsningen på vuxenutbildning ska, tillsammans med Kunskapshörnan tillhöra Utbildningsområde Söderslätt.
Trelleborg • Publicerad 11 april 2003

Kunskapslyftets fem och ett halvt år har utvärderats och resultaten redovisats för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. De första åren gjordes en omfattande satsning på grundläggande vuxenutbildning som ledde till att andelen personer som inte hade gymnasieutbildning sjönk från 14 procent 1997 till 11 procent år 2001. Totalt har 54 fler helårsplatser än de uppsatta målen genomförts under perioden. Ett mål för verksamheten har varit att öka jämställdheten mellan könen. Det har lyckats eftersom omkring 70 procent av de vuxenstuderande varit kvinnor under hela tiden. I ett enda ämne har andelen män varit större än andelen kvinnor, i fysik av någon orsak. Den öppna arbetslösheten har också minskat och har hela tiden legat under genomsnittet för hela riket. Andelen utomnordiska invandrare i vuxenutbildningen har hela tiden varit större än i genomsnitt i landet. I invandrargruppen är det andelen kvinnor över 30 år som ökat snabbast. Det viktigaste skälet är att invandringen till Trelleborg från forna Jugoslavien och Kosovo ökade kraftigt under 90-talet. Kommuner och studieförbund är de absolut vanligaste kursanordnarna. I betydligt högre grad än i landet som helhet. I Trelleborg stod kommuner, även Vellinge och Malmö, för 86 procent av alla kursplatser medan studieförbunden ordnade 10 procent. Det mål för vuxenutbildningen som man ännu inte anser sig ha nått kontakterna med det lokala näringslivet. Även under åren 2002 - 2006 kommer statens att skjuta till särskilda pengar till vuxenutbildningen. I år kommer ett särskilt rekryteringsbidrag för studerande. I och med gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut kommer nu all vuxenutbildning, inklusive Kompetenshörnan, att samlas inom en organisation och ingå i den reguljära verksamheten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons