Kunskapsjakt under sommarlovet

Ett sommarlov kan tillbringas på många platser. På badstranden, i soffan eller... i skolbänken.
Trelleborg • Publicerad 25 juni 2013
Albert Strömberg och Wilmer Jangmark hör till de flitiga som i tre veckor bytt badstranden mot skolbänken för att läsa upp sina betyg i sommarskolan.
Albert Strömberg och Wilmer Jangmark hör till de flitiga som i tre veckor bytt badstranden mot skolbänken för att läsa upp sina betyg i sommarskolan.Foto: Anna Wahlgren

På Söderslättsgymnasiet lyser fortfarande flitens lampa. Utspridda på tre ställen på skolan sitter ett 20-tal elever som just gått ut årskurs nio. De läser upp sina betyg i svenska, engelska eller matte för att komma in på gymnasiet, eller bli antagna till just det programmet som de önskar.

I tre veckor ska de sitta i skolbänken, men trots att det är sommar är studiemotivationen bra, tycker studietorgsläraren Jenny Svensson.

– Alla som borde vara här är på plats. Och studiefliten är god, det tycker jag, säger hon.

Wilmer Jangmark erkänner utan omsvep att han hellre hade varit hemma, och det kan man ju förstå.

– Men man måste ju göra det, konstaterar han.

Mitt emot sitter Kevin Jönsson som vill komma in på handelsprogrammet. Matten har gått lite si och så tidigare men nu börjar det rätta till sig.

– Det går framåt, det känns som att jag är på rätt väg, säger han.

I år har man kortat sommarskolan från fyra veckor till tre och delat upp den på två omgångar. En för årskurs nio i början av sommaren och en för gymnasieelever i slutet.

– Det blir lugnare studiemiljö då, säger Jenny Svensson.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.