Annons

Kund fick själv utreda fel siffror på räkning

Telia gjorde själva fel med inbetalningen från Astrid Olsson men det var Astrid som efter kravbrev fick försöka reda ut vad som gått snett. Nu är hon kritisk till Telias dåliga service.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2006

Astrid Olsson, 72, hade aldrig fått en påminnelse för en obetald räkning tidigare. Tills för en dryg månad sedan. Då damp det ner ett brev från Telia där företaget påminde om en faktura som skulle varit betald den 2 januari.

– De hotade med att telefonen skulle stängas av, att jag skulle få betala dröjsmålsränta, kravavgift, avstängningsavgift och eventuellt ny öppningsavgift om räkningen inte betalades, säger Astrid Olsson.

Annons

Men Astrid Olsson har koll på sina räkningar och visste att hon betalt denna till Telia redan i december. Hon kontrollerade med Svensk Kassaservice som kunde bekräfta att räkningen betaldes redan den 19 december.

– Jag gick och frågade och de hade vidarebefordrat pengarna, säger Astrid Olsson.

Hon kontaktade Telia och när hon väl kom fram till kundtjänst kunde de inte hjälpa henne.

– De ville inte hjälpa mig ett dugg. I stället fick jag en massa nummer jag skulle ringa, säger Astrid Olsson.

Hon började ringa och till slut hittade hon rätt. Hos företaget Sergel Inkasso fick hon kontakt med en kvinna som hjälpte till att reda ut vad som hänt.

– Det visade sig då att det var Telia som själva gjort fel på två siffror, säger Astrid Olsson.

Hon är upprörd både över Telias sätt att hantera inbetalningar och företagets sätt att hantera klagomål. De fyra dagar det tog att klara ut vad som hänt var påfrestande för Astrid Olsson.

– Jag sov inte på nätterna och var orolig för krav och avstängd telefon, säger Astrid Olsson. På Telia förklarar Maria Hellborg att det som hänt i Astrid Olssons fall är att två siffror i fakturanumret på den blankett Astrid använde vid inbetalningen, blivit fel.

– Faktanumret var ofullständigt eller felaktigt. Det händer då och då, säger Maria Hellborg som menar att Astrid själv kastat om siffrorna.

Men Astrid Olsson har svar på tal.

Annons

– Jag tog den vanliga inbetalningslappen man får med räkningen. Jag har inte skrivit några siffror, säger hon.

Maria Hellborg har inte själv utrett ärendet och har därför inte sett själva inbetalningskortet. Pengarna gick in på ett annat av Telias konto och kunde sedan hittas. Maria Hellborg förklarar att den normala gången är att när en kund som fått en påminnelse hör av sig till kundtjänst, så hjälper de till att reda ut eventuella problem. Går ärendet vidare till inkasso är det inkassoföretaget som tar över ansvaret för kunden.

– Man skulle kunna tänka sig att kundtjänst lagt manken till och hjälpt henne med detta, säger Maria Hellborg.

Astrid Olsson känner sig kränkt av kravbrev och hot om avstängd telefon och tycker inte att Telia tagit sitt ansvar.

– Inte ens en ursäkt har jag fått, säger Astrid Olsson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons