Annons

Kulturvisioner lagda på is

Kultur och fritid ska sätta guldkant på livet, tycker socialdemokraterna i sitt valprogram. Men försämrade ekonomiska förutsättningar och sparkrav för nämnderna har gjort att guldkanten får vänta när det först ska täppas till hål i skolan och vården.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2003

- Visioner är visioner, det handlar egentligen inte om resurser. Men vi måste ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen, säger Egil Ahl om de idéer som fördes fram i valet men ännu inte kommit upp på dagordningen. För fritidens del kan det bli extra kärvt ett tag. Enligt Ahl fick fritid och idrott mycket under förra mandatperioden. - När det finns pengar nästa gång är det kulturen vi ska satsa på, säger han. Men det kan dröja. På kulturens område aviserades nyligen drastiska lösningar för att klara nästa års budget. En miljon ska sparas och därmed hamnar visioner och vallöften några pinnhål ner på stegen. Trots löftet om inga nya avgifter i kulturskolan höjs dessa med 100 kronor för yngre och 200 kronor för vuxenelever. Enligt kulturchef Jörgen Flink finns det heller inget utrymme i budgeten för att anställa en kultursamordnare. Det kulturhus som socialdemokraterna vill sträva efter, med utrymme för gästspel och andra kulturevenemang, har inte börjat planeras. Å andra sidan satte man ett tryggt "kanske" framför det löftet. Ebbehallen och Trelleborgen ska vara kommunens främsta kulturinstitutioner lagom till 750-årsjubileet, tycker socialdemokraterna. Och Trelleborgen håller också sakta på att sättas i ordning. En miljon per år ska skjutas till för att få den i ordning till 2007 års jubileum. - Vi kommer att ta upp frågan om ett museum i anslutning till borgen och diskutera det enskilt, säger Ahl.  Ebbehallen får däremot nöja sig med att hålla öppet sommartid i framtiden. Var pengarna till att bygga ut konsthallen ska komma ifrån finns det inga konkreta förslag på ännu. - Men tankarna på en utbyggnad finns med hela tiden, intygar Ahl.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons