Annons

Kulturstipendiat: Estetik och vilda idéer

Med en fotograf som pappa tror nog många att Tom Wall är född med en kamera i hand. I själva verket tog fotandet fart först i 15-årsåldern.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2007
Tom Wall ställer ut fotografier i Parken den 11 december. BILD: ALBIN BRÖNMARK.
Tom Wall ställer ut fotografier i Parken den 11 december. BILD: ALBIN BRÖNMARK.Foto: 

– Det har alltid funnits kameror i huset men jag fick aldrig röra dem. De var som mystiska svarta lådor, säger Tom Wall.

Det krävdes ett sommarlov när det plötsligt inte fanns något att göra för att fotointresset skulle väckas till liv. Med en av farsans kameror skickades Tom Wall ut på sitt första uppdrag: att fota blommor i familjens trädgård.

Annons

– Sedan den dagen har jag varit hooked. Kärlek vid första bilden kan man säga.

Fotografin är fortfarande en hobby men en hobby som tar stor plats. Vid sidan om psykologistudierna fotar Tom Wall på egen hand, jobbar ibland för Trelleborgs Allehanda och säljer dessutom kameror på Mattssons i Lund. Drivkraften i fotograferandet är att kombinera det estetiska med vilda idéer.

– Det har alltid varit ren terapi att hålla på med kreativt skapande. Jag är lika glad varje gång jag lyckas med något bra.

Det blir ganska många abstrakta grejer. Han tar en stämning eller känsla och försöker överföra det på något abstrakt..

– Jag tog till exempel en bild på vissnade maskrosor som hänger på varann. Det ser ut som ett par som kelar i solnedgången.

Jakten på den perfekta bilden är en myt.

– Konst blir aldrig perfekt. De handlar om att fullända känslan, att bli bättre på att formulera sig och utveckla sig själv.

Tom Wall har ställt ut sina foton bland annat på gymnasiet Procivitas i Malmö där han själv tog studenten. Han har varit med två gånger i UKM och var även med på Kulturnatten förra året. Nästa utställning är i Parken den 11 december.

Hur är det då att hålla på med kultur i en stad som Trelleborg?

– Jag tror problemet är att Trelleborg är en småstad som försöker vara en storstad utan att lyckas. Jag saknar en riktig konstscén.

Annons

Han är själv involverad i ett projekt som går ut på att försöka få ett par stora band till Trelleborg och att kombinera musiken med en konstutställning.

Tom Wall har i nuläget inga planer på att gå någon fotografutbildning utan tänker fortsätta med psykologi. Kanske jobbar han i framtiden som coach.

– Man måste hela tiden ta på sig större utmaningar. Man måste ha lite storhetsvansinne för att ta sig någonstans här i världen.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons