Annons

Kulturskymning i stan

Färre kulturarrangemang, mindre stöd till olika kulturaktörer och inga nya böcker till biblioteket. Det scenariot målar kulturförvaltningen upp inför nästa år om verksamheten inte får mer pengar.
Trelleborg • Publicerad 26 september 2009

TRELLEBORG. I arbetet med nästa års budget utgår kulturförvaltningen från att resurserna krymper med en procent, att de 800 000 kronor förvaltningen fått extra i år försvinner och att man inte får kompensation vare sig för ökade kostnader för investeringar eller löneökningar.

– Detta är den rena verkligheten. Vi blir kraftigt nerskurna på det här sättet, säger kulturchef Jörgen Flink.

Annons

Om farhågorna blir verklighet hotas många av de kulturverksamheter som kommunen erbjuder eller stöttar i dag.

– Ska man driva all verksamhet vi har i nuläget förutsätter det att vi får pengar. Annars får man från politiskt håll bestämma att vi inte ska göra det, säger Jörgen Flink.

Kommunen kommer vid årsskiftet att få 32 miljoner i ekonomisk förstärkning från regeringen. I nuläget är det oklart hur mycket av dessa som går till kulturförvaltningen. För att kunna behålla den verksamhet man har idag behövs omkring två miljoner kronor.

– Jag förutsätter att politikerna i kommunstyrelsen och i fullmäktige inser hur viktig denna verksamhet är och skjuter till pengar, säger Jörgen Flink.

Men målar inte du bara fan på väggen för att få så stora resurser som möjligt i nästa års budget?

– Nej, så här ser det ut. Detta är faktiska siffror.

Rolf Persson (SPI) är ordförande i kulturnämnden.

– Får vi inte samma pengar som tidigare får vi se över all verksamhet och se om vi kan bli mer kostnadseffektiva, säger Rolf Persson men vill inte närmare gå in på vilka åtgärder som kan bli aktuella.

Trots den dystra framtidsbeskrivningen finns en ny verksamhet på dagordningen när kulturnämnden sammanträder nästa vecka. Rolf Persson vill starta en musikalakademi sommartid i Trelleborg. För kostnaderna på 370 000 ska nämnden begära 270 000 extra från fullmäktige. 100 000 kronor kan enligt förslaget tas från nämndens projektbidrag. Pengar som idag går till att stödja olika kulturarrangemang i kommunen.

– Timingen är inte den bästa, säger Jörgen Flink men vill i övrigt inte kommentera förslaget.

Annons

Rolf Persson tycker att förslaget är realistiskt, trots de rådande ekonomiska förutsättningarna

–  Man får inte bli deprimerad av nuläget utan måste ha idéer om framtida utveckling. Sedan måste idéerna anpassas efter kostymen, säger Rolf Persson.

Johan Silfversten Bergman
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons