Annons

Kulturpris: Industrin – en enorm kulturkälla att ösa ur

Carl Aspegrens kulturgärning rör kommunens industriella historia. Men själv ser inte han gärningen som en kulturgärning.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2007
Carl Aspegren tecknar en del av kommunens industriella historia med sin forskning om Trelleborg AB.ARKIVBILD: CLAES NYBERG
Carl Aspegren tecknar en del av kommunens industriella historia med sin forskning om Trelleborg AB.ARKIVBILD: CLAES NYBERGFoto: 

– Jag har inte betraktat mig som en kultursnubbe precis, säger Carl Aspegren.

Han har jobbat på olika poster inom Trelleborg AB i 50 år. Som sekreterare i styrelsen öppnade sig företagets förflutna för hans ögon.

Annons

– Jag kom i kontakt med gamla spännande dokument och handlingar. Det är en fantastisk historia.

Det är mycket som fascinerar Carl Aspegren. Olika tidsepoker, produkter, material, människor, företagsfilosofi, fackföreningar och en massa annat.

– Det är en enorm källa att ösa ur.

Bilden som Carl Aspegren forskat fram visar Johan Dunkers betydelse för Trelleborgs framväxt som industristad. Helt i klass med Wallenbergare enligt Carl Aspegren. I samband med Trelleborg AB: s 100-årsjubileum 2005 var Carl Aspegren med och arrangerade utställningen GummiForm som rönte stor uppmärksamhet.

– Vi bjöds in till Kulturhuset i Stockholm där utställningen visades i två veckor.

Samma år resulterade forskningen i en jubileumsbok. Ett samarbete med Agneta Ulfsäter Troell som nu fortsätter i ett projekt om invandrare som kom till Trelleborg på 60- 70-talet när det var brist på arbetskraft.

Arbetskraftsinvandringen var en förutsättning för företagets vidare expansion. Just nu samlar man in bakgrundsmaterial och gör intervjuer. Resultatet ska bli en film och eventuellt också en bok.

– Det är många intressanta bitar som inte får plats i filmen, säger Carl Aspegren.

Magnus Aspegren

Carl Aspegren

Annons

Ålder: 75 år

Kulturgärning: Har forskat i Trellleborg AB:s 100-åriga historia, skrivit jubileumsbok, tagit initiativ till GummiForm och håller på med filmprojekt om arbetskraftsinvamdringen på 1960- och 70-talen tillsammans Agneta Ulfsäter Troell och Oliver Lazarevski.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons