Annons

Kulturnämnd vill storsatsa på skolbibliotek

Ett kombinerat skolbibliotek och biblioteksfilial på Skegrie skola. Förse samtliga högstadieskolor med bibliotekarier. Det är innebörden i en biblioteksutredning som kulturförvaltningen genomfört och som kulturnämnden ställer sig bakom.
Trelleborg • Publicerad 23 mars 2005
Kulturförvaltningens förslag innebär att fyra bibliotekarier anställs på heltid under 2005 och 2006 för att jobba ute på kommunens skolor.ARKIVBILD:
Kulturförvaltningens förslag innebär att fyra bibliotekarier anställs på heltid under 2005 och 2006 för att jobba ute på kommunens skolor.ARKIVBILD:Foto: 

I höstas fick kulturchefen Jörgen Flink i uppdrag att utreda skolbiblioteksverksamheten i kommunen. Utredningen är nu färdig och inledande diskussioner har förts mellan kultur- och skolförvaltningen kring resultatet. Ännu har inget färdigt förslag tagits fram med utgångspunkt i utredningen men innehållet innebär dock en rejäl en satsning på skolbiblioteken.

– Vi vill ha i gång en bättre läsverksamhet bland barn och ungdomar, säger Jörgen Flink.

Annons

Jörgen Flink föreslår i utredningen att det nya skolbiblioteket på Skegrie skola även ska fungera som biblioteksfilial. För att sköta detta behöver man anställa en bibliotekarie på heltid under 2005. Så sent som i slutet av 2003 stängdes biblioteksfilialen i Skegrie av besparingsskäl.

– Det vore bra om man under få fart på det framöver. Det är ett expansivt område, säger Jörgen Flink.

Under 2006 vill utredaren i nästa steg att kommunen anställer ytterligare tre bibliotekarier på heltid som ska ta hand om skolbiblioteken på kommunens 7-9 skolor.

I nuläget finns två bibliotekarier anställda som sköter skolbiblioteken på Köpinge- respektive Liljeborgsskolan.

– Det skulle innebära en otrolig service till de ungdomar som går i skolan både vad gäller tillgång till böcker och hjälp med informationssökning, säger Jörgen Flink.

I ett tredje och sista steg vill kulturförvaltningen även att F-6 skolorna förses med bibliotekarier. Lösningen som tagits fram går ut på att sex heltidsanställda bibliotekarier får ta hand om vars två eller tre skolor.

– Det är mer som en dröm, en vision. Men det hade varit fantastiskt om vi kunde genomföra det, säger Jörgen Flink.

Utredningen innehåller även ett förslag om att skolbibliotekens viktiga betydelse ska tas upp i kommunens skolplan.

Under 2005 skulle man enligt utredningen kunna föra över samtliga bibliotekarier så att de är anställda under kommunbiblioteket och kulturförvaltningen. I dag är skolbibliotekarierna anställda av skolförvaltningen.

Samtidigt skulle de 400000 kronor som skolorna i dag har för inköp av böcker föras över till kommunbiblioteket. En diskussion om detta har inletts med skolchefen Barbro Melander. – Det viktiga är inte vilken förvaltning bibliotekarierna tillhör utan att satsningen blir av, säger Jörgen Flink.

Annons

Enligt Jörgen Flink skulle satsningen kosta 350000 kronor per anställd och år. Eftersom den omfattar 10 nyanställningar skulle kostnaden, om samtliga steg i utredningen genomförs, landa på 3500000 kronor.

– I första läget är det viktiga att vi får tjänsten i Skegrie tillsatt, säger Jörgen Flink.

Diskussionerna kring utredningen kommer att fortsätta för att sedan bli till ett förslag som kan presenteras för berörda nämnder och kommunstyrelsen.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons