Annons

Kulturministern på Trelleborgsbesök

Kulturminister Marita Ulvskog fick bland annat se ett par dansgrupper från Makedonska föreningen uppträda när hon på onsdagen var på ett heldagsbesök i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Det är första gången jag är i Trelleborg, berättar Marita Ulvskog. Trots alla programpunkterna har jag hunnit vara uppe i Ångkvarnen och tittat på utsikten och stan verkar ju jättetrevlig. Marita Ulvskog var nyligen på ett möte med EU:s kulturministrar i Bryssel och upplevde en stor förändring när det gäller kulturpolitiken. - Det har skett en politisk vindkantring, det känns tydligt. Många länder styrs av högerregeringar och det märks, säger hon. Ett exempel på förändringar i kulturpolitiken inom EU som Marita Ulvskog menar sig kunnat iaktta är inställningen till finansieringen av kulturen. - Det talas allt mer om välgörenhet och sponsring, säger hon. I Sverige har Historiska museet fått ett extra bidrag på 900 000 kronor för att kunna ha gratis entré under våren, ett försök som lett till att besöksantalet fördubblats. - Jag hoppas kunna fortsätta försöket på Historiska museet, säger kulturministern. Det kan ge argument för att alla statliga museer ska få fri entré på lite sikt. Enligt Marita Ulvskog har försöket med fri entré bland annat lett till att andra typer av människor besökt museet. - I en skrivelse om kulturpolitiken som vi på onsdagen lämnade till riksdagen framgår det bland annat att barn och invandrare besöker museer i mindre utsträckning än tidigare. De statliga museerna bör vara gratis och jag hoppas vi kan få enighet så att det blir så.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons