Kulturhuset får nytt liv – ”Rena Abbey Road”
Den ljusgula byggnaden med de höga, smala fönstren på Valldammsgatan föddes som frikyrka på 1930-talet. 50 år senare hamnade det i bokhandlarfamiljen Löfbergs ägo, och användes inte bara för dåtidens välmatade bokreor, utan även som kulturell scen för artister som Fred Åkerström och Peps Persson.
Men de senaste åren har huset fört en tynande tillvaro. Bokhandlare Anders Löfbergs planer har mötts med skepsis av kommunen. Han fick inte lov att riva det, eftersom huset anses ”särskilt värdefullt”. När han sedan lät rita ett ambitiöst åttavåningshus, med kultursalong i botten och ungdomsbostäder ovanpå, blev det kalla handen igen. Alla planer och byråkratin runt om har kostat Löfberg runt 200 000 kronor, uppskattar han.
Men nu har det dykt upp ”räddande änglar”, som Anders Löfberg uttrycker det. I form av musikföreningen Riffet och Kulturscen Trelleborg.
Riffet var i behov av en ny lokal för sina mer lågmälda arrangemang med picknickätande publik. Vilka hade blivit svåra att genomföra på Parken där det finns en krögare med intresse av att sälja mat och dryck.
”Det är ju rena Abbey Road. Den här stora lokalen, med en stege upp till kontrollrummet på andra våningen.”Stefan Richter, Riffet
– Jag blev så glad när Riffetkillarna kom in och sa ”ska vi inte gör något ihop?” berättar Anders Löfberg. Jag vill ju att huset ska användas.
– Vi tittade på flera lokaler, men detta kunde vi bara inte gå förbi, berättar Riffets ordförande Mats Hansson.
– Det är ju rena Abbey Road. Den här stora lokalen, med en stege upp till kontrollrummet på andra våningen, säger Stefan Richter med syftning på den Londonstudio där Beatles spelade in.
Med ideella muskler har Riffets medlemmar inrett med bord och stolar, hängt upp ljud-och ljusutrustning och draperier, putsat och målat toaletternas källarväggar.
Samtidigt har husets gasvärmesystem bytts ut mot fjärrvärme, och det stora rummets sviktande golvbjälklag täckts med en upphöjning i trä.
Fler förbättringar kan göras; exempelvis skulle lokalen behöva en handikapptoa. Och Anders Löfberg drömmer om ett riktigt tillredningskök också. Plus ett bibliotek där man faktiskt kunde låna böcker.
– Se dig omkring, uppmanar Riffets ljudtekniker Göran Engström. Det är en extremt originell lokal. Och här kan man presentera ett väldigt varierat utbud.
Lokalen kan ta omkring 100 gäster sittande vid kafébord, eller 150 om man ställer in stolsrader som på bio. Filmvisning är en av möjligheterna, eftersom det finns neddragbar filmduk.
Annars lär här bli konserter, poesikvällar, författarträffar, teaterföreställningar, konstutställningar och ”vinylkvällar” med quiz och mycket prat. Riffet siktar på tre-fyra arrangemang per säsong.
Förebilden är Victoriateatern i Malmö; en intim spelplats där man kan ha både kafé- och biografsittande gäster.
– Klubbkänsla, beskriver Anders Löfberg.
– Med lite lätt berusning av både mat och musik, inflikar Stefan Richter.
Nu på lördag, den 14 oktober, återföds Riffets ”2 akter”. Premiärkvällen delas mellan två kvinnliga artister: Consuelo Del Pilar som lirar soul och gospel, medan Ingrid Savbrant och hennes band rör sig mellan blues, rock, jazz och soul. Picknickkonsert innebär att man tar med egen mat och dryck. Huset förmår inget mer avancerat än kaffe och kaka.
– Det bästa av allt är att här behöver vi inte bygga och riva vår utrustning, säger Stefan Richter. Allt kan stå framme. Och när evenemanget är klart, då trycker vi bara på strömbrytaren och säger ”hejdå, macken!”