Annons

Kulturhus planeras i Trelleborg

Ett kulturhus med plats för 600 sittande. Kulturnämnden nappar på spi:s motion där det föreslås att kommunen ska bygga ett konserthus i Trelleborg där musik- och teaterframträdanden kan göras.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2004

Men det är fortfarande oklart hur finansieringen ska gå till. - Det skulle bli ett lyft för stans kulturliv. Kan man samla kulturen under ett tak så vore det idealiskt. Det förutsätter dock att det byggs en lokal med bra akustik, säger kulturnämndens ordförande Mait Risberg (m). Var det ska ligga, hur stora kostnaderna blir och vilka funktioner det ska ha finns det ännu inga konkreta planer på. - Så långt i planeringen har vi inte kommit. Det finns ingen kostnadsberäkning. Vi tycker att det är ett utomordentligt bra förslag och nu återstår det att se vilken respons det får när det behandlas i kommunfullmäktige, fortsätter Mait Risberg. Tycker du det är realistiskt att anlägga ett kulturhus samtidigt som man beslutat om besparingar för kulturen i Trelleborg? - Ja, det ska nog gå om man verkligen vill. Kanske kan vi få delar av huset sponsrat av näringslivet. Man måste hålla isär kulturnämndens investeringskostnader och utgifter för driften. Dessutom är det viktigt att ha visioner, säger hon. I slutet av förra året väckte spi, Sveriges pensionärers intresseparti, frågan om att anlägga ett kulturhus i centrum. "I likhet med att idrottsfolket i Trelleborgs kommun har sitt Vångavallen och Söderslättshallen anser vi att kulturfolket också bör ha sitt hus", skrev Rolf Persson och Birger Lindgren i sin motion till kommunfullmäktige. Tanken är att det dessutom ska kunna användas för konferenser. Kulturchefen Jörgen Flink, som även dirigerar orkestrar i olika sammanhang, är positiv till planerna på ett kulturhus. - Diskussionerna om ett kulturhus har pågått i omgångar under flera år. Det här kan vara ett genombrott i den här frågan. Behovet är stort av en rymlig lokal. Men det är inte bara att bygga en "låda" mitt i stan. Det fodrar att lokalen är rikligt utrustad med professionell ljud- och ljusanläggning, säger han. Enligt honom är de lokaler som används för konserter i dag förhållandevis begränsade. - Vi har ju Grand med plats för drygt 200 personer. Lika många ryms i Malmrossalen i Ångkvarnen. Församlingshemmet och kyrkan används också flitigt. Ett kulturhus vore lösningen på problemet med hur man ger konserter med en storpublik. I dag används oftast ishallen vid konserter som drar stor publik, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons