Annons

Kulturer samlas över mattallriken

Planen är att sprida libanesisk och sydostasiatisk matlagningskonst. Men viljan är att främja integration.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2007
Gruppen lagade burgur med kokt kyckling, vilket retade Amal Nouhis luktsinne rejält eftersom hon på grund av ramadan inte får äta förrän klockan 19.30.
Gruppen lagade burgur med kokt kyckling, vilket retade Amal Nouhis luktsinne rejält eftersom hon på grund av ramadan inte får äta förrän klockan 19.30.Foto: 
Det blev många skratt när Andreas Hasslert, från studieförbundet Ibn Rushd, skulle lära Scholastica Wong och Nada Khalil hur de i sin tur ska lära ut matlagning.
Det blev många skratt när Andreas Hasslert, från studieförbundet Ibn Rushd, skulle lära Scholastica Wong och Nada Khalil hur de i sin tur ska lära ut matlagning.Foto: 

Ett komplicerat problem kräver ibland en enkel lösning. Andreas Hasslert funderade över att få svenskar handlar i invandrarägda butiker med utländska matvaror. Därmed pratar de heller inte med expediterna och segregationen i Sverige kvarstår samtidigt som invandrarnas resurser gås om miste.

Så hur löser man problemet? Självklart genom en matlagningskurs.

Annons

– Poängen är att människor ska mötas. En av anledningarna till att svenskar inte går in till de här butikerna är att de inte vet hur de ska tillaga varorna. Men om vi lär dem maträtter så söker de sig till butikerna, vågar prata med dem som jobbar där och ett steg mot integration är taget, säger Andreas Hasslert.

Initiativet fick luft under vingarna av studieförbundet Ibn Rushd, där Andreas Hasslert är styrelsemedlem.

Genom studieförbundets kontakter engagerades två matlagningsintresserade kvinnor som tack vare sitt ursprung har mängder av kunskaper att ge. – Det här är min dröm. Jag kommer från Singapore och har alltid älskat hur mat sprider både kultur och gemenskap. Eftersom Singapore får influenser både från Kina, Indien, Thailand och Malaysia har jag maträtter att lära ut från alla länderna, säger Scholastica Wong som har funderat på att öppna restaurang.

Hennes kurs i sydostasiatisk matlagning hålls under nio måndagar från den 22 oktober. Och på tisdagarna blir det i stället libanesiska kryddofter som sprids från Fågelbäcksskolans hemkunskapslokal.

– Jag är lite nervös. Jag har visserligen hållit i andra sorters kurser och har hemma alltid lagat libanesisk mat. Men jag har aldrig kombinerat de två genom att hålla en matlagningskurs, säger Nada Khalil.

– Men det är ju också därför vi är här. Jag vill inte bara lära ut maträtter utan jag vill också lära mig av kursdeltagarna. På det här sättet kan jag till exempel öva mig i svenska, säger Scholastica Wong på felfri engelska.

Den goda viljan är också omisskännelig. De två kvinnorna får endast ett mindre arvode eftersom kursavgiften endast ligger på 700 kronor. Men pengarna verkar vara sekundärt.

– Jag vill bara att kursen ska bli uppskattad. Det är det som spelar någon roll, säger Scholastica Wong.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons