”Kulturell mötesplats” kan bli årets skolbibbla
När Sten och Magdalena Ivarsson – japp, de är ett par – kom till Söderslättsgymnasiet för några år sedan ändrades fokus, och förbudsskyltar rensades bort. De ville inte vara sådana där bibliotekarier som hyssjar elever och i övrigt gömmer sig bakom bokhyllorna.
– Skolbiblioteket ska inte vara en sidoverksamhet, det ska vara en integrerad del av skolans arbete. Vi är inte en bokhall, vi är ett informationsverktyg, säger Magdalena Ivarsson, verksamhetsansvarig för Bastionens mediatek.
Redan 2017 fick Mediateket utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass” av akademikerförbundet DIK, och prestationen upprepades i år. Nu kan Mediateket få den prestigefulla stämpeln ”årets skolbibliotek” av Svensk Biblioteksförening. Detta om man i konkurrens med två andra nominerade vinner juryns gillande på Skolforum i Älvsjö 29 oktober.
En anledning till att det gått så bra, menar bibliotekarierna själva, är att skolledningen tar Mediateket på allvar och stöttar verksamheten så långt de kan. Ett exempel på det är att samtliga elever skickas på en mediateksintroduktion när de börjar.
– Vi har kunnat jobba utåtriktat, med mycket pedagogik, säger Sten Ivarsson, som gärna håller föreläsningar om aktuella ämnen som copyright, källkritik, ”fake news” eller hur man upprättar en bra källförteckning till sin skoluppsats.
Föreläsningarna spelas dessutom in, och görs tillgängliga i skolans digitala portal. Eleverna kan också boka tid med bibliotekarierna för personlig handledning i olika ämnen.
– Förr var skolbiblioteket en tyst läsesal, säger Magdalena Ivarsson. Men för oss är det en levande, kulturell och demokratisk mötesplats.