Annons

Kul julavslutning i Brösarps kyrka

Trelleborg • Publicerad 22 december 2005
051222 Skolavslutning i Bösarps kyrka var både traditionell och rolig. Bild: Claes Nyberg
051222 Skolavslutning i Bösarps kyrka var både traditionell och rolig. Bild: Claes NybergFoto: 

Över stad och land satt igår tusentals elever och sjöng om kyssar och juleljus. Några av dem höll sin avslutning i Bösarps kyrka. Där uppmanades de till att tänka på den finaste julklappen.

Och att kasta snöbollar.

Annons

Längst bak i kyrkan står kyrkovaktmästaren och trycker på knappen "Till". Ljudet av kyrkoklockor som slås mot varandra ekar dovt. Det blir tyst i kyrkan.

– Förr hade vi snören till klockorna men nu är det elektriskt, hinner vaktmästaren Ingvar Åkerman viska innan prästen Gun Österholm tar över och hälsar Modehögskolans elever välkomna till julavslutningen i Bösarps kyrka.

Så drar det igång med Nu tändas tusen juleljus. Därefter kommer klass 4:5 1 upp på trappan. Med tomteluvor, allvar och blygsel sjunger de om hur de såg mamma kyssa tomten.

Flickornas kläder glittrar svagt i solljuset som strömmar in. Pojkarnas hår, stelt av gelé, glittrar lika fint. Barnen fnissar, gäspar och sjunger med. De tittar på varandra, upp i taket och några blickar stannar upp på den avbildade Jesus som hänger längst fram. Ja, han ser ut som vanligt. Med vemodig blick blottar han sitt ena bröst samtidigt som han hälsar församlingen med högerhanden. Med vänsterhanden håller upp ett rosa skynke för att skyla resten av kroppen.

– Vi väntar alla på att klockan ska bli tre på julafton. Vi längtar efter julklappar men kom ihåg, säger prästen, att vi redan fått den bästa julklappen för två tusen år sedan - Jesus.

Hon har förberett sig genom att tala med skolpersonalen om vad eleverna vill sjunga.

– Den största skillnaden mellan en vanlig gudstjänst och skolavslutning är att barnens framträdande står i centrum, säger hon.

Sången är bekant från tidigare avslutningar och från musiken som gått på högvarv i varuhusen de senaste veckorna: Julen är här. Nu är det jul här i vårt hus och Stilla natt.

Rektor Bengt Holmquist lägger försiktigt ner sin digitalkamera bredvid sig. Håret rättas till med en försiktig rörelse och han går fram till podiet. Blåser lite i mikrofonen för att se om den fungerar. Kyrkovaktmästareen skruvar upp volymen. I sitt tal uppmanar rektorn barnen till att umgås med familj och vänner under lovet. Han önskar dem en god jul. Han hoppas på snö. Och han hoppas de ska kasta så många snöbollar de bara kan.

– Så att ni har gjort det under jullovet och inte behöver göra det på skolgården i januari.

Annons

Av alla nummer så får Bengts framförande mest applåder.

– På julavslutningar önskar jag bara god jul och så. Inför sommarlovet håller jag ett mycket längre tal för då slutar ju sexorna.

I bänkraden framför rektorn sitter åtta flickor från klass 4-5:3.

Vad ska ni göra på jullovet?

– Jag ska till Sälen och åka skidor, säger Emmi Åberg.

– Och jag ska jul med hela min släkt, säger Gabriella Heiman

Helene Rothstein Sylvesten

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons