Annons

Kul att simma med kläderna på

Hur är det ställt med simkunnigheten bland kommunens tredjeklassare? I går var tredjeklassare från Anderslövsskolan på plats i Trelleborgs Badhus för att erövra Hajenmärket.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2007
Ramlar man i vattnet av en olyckshändelse är det ju inte säkert att man har badkläderna på sig... Matilda Lönneborn i mitten tycker det är kul att bada med kläderna på. Bild: Claes Nyberg
Ramlar man i vattnet av en olyckshändelse är det ju inte säkert att man har badkläderna på sig... Matilda Lönneborn i mitten tycker det är kul att bada med kläderna på. Bild: Claes NybergFoto: 

Sven-Bertil "Bebbe" Mattsson från Trelleborgs Simsällskap har varit verksam som simlärare- och tränare sedan 70-talet. Han har sett simkunnigheten bland svenska barn sjunka från 80 procent i slutet av 80-talet till under 70 i dag.

– Enligt läroplanen ska alla femteklassare i Sverige kunna simma, men när inget hände trots att utvecklingen pekade nedåt drog bland annat Svenska Simförbundet igång Hajenprojektet för fyra år sedan, säger "Bebbe" medan han hastar runt bassängkanten i Trelleborgs Badhus.

Annons

"Bebbe" är en av eldsjälarna bakom Hajenkampanjen i Trelleborgs kommun. Tanken med projektet är att få en uppfattning om simkunnigheten bland barnen redan i årskurs tre. Fjorårets siffror för Trelleborgs kommun visade på 75 procent simkunniga tredjeklassare – alltså en bit över rikssnittet.

– Men att 25 procent av treorna här inte kan simma är allvarligt, inte minst för en kustkommun som Trelleborg, säger "Bebbe" som är frågande inför bristen på gensvar från skolorna.

– Jag har redovisat resultaten för skolorna men inte fått någon som helst återkoppling på projektet, säger han. Nedslående statistik, förvisso, men den märks inte på skolbarnen från Anderslövsskolan som tycker det är hur spännande som helst att hoppa i vattnet med kläderna på. Klädsim är ett av proven som måste avklaras för att få Hajenmärket av ädlaste valör - Guldhajen.

– Det är kul, säger Matilda Lönnborn, nio år, som just tagit sig upp ur vattnet i genomvåta kläder. Men det är rätt så svårt att simma med alla kläderna på. Det känns ju lite konstigt.

Förra året tog 57 procent av kommunens knappt 500 tredjeklassare Guldhajen, 18 procent fick silver och brons och en fjärdedel var inte simkunniga.

– Det blir nog liknande siffror i år, säger "Bebbe". Om tre veckor vet vi.

Markus Celander

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons