"KU är spännande, intressant och jättejobbigt"
Inger Jarl Beck från Vellinge har haft bråda dagar den senaste tiden. Sedan 2002 sitter hon med i riksdagens konstitutions-utskott, KU. Först som ersättare, nu som ordinarie ledamot. KU har bland annat till uppgift att granska statsrådens arbete och beslutar om åtal av statsråd.
Hur är det att sitta i KU?
– Spännande, intressant och jättejobbigt. Det är mycket jobb och handlingar som vi ska gå igenom. De två senaste granskningarna, angående utvisningen av de tre egyptierna och hanteringen av fallet Mehdi Gezali på Guantanamobasen, har varit jobbiga. Tsunamikatastrofen har vi jobbat med hela året men det var först när katastrofkommissionens rapport kom som vårt arbete tog fart på allvar. Nu har vi frågat ut 24 personer, 12 är kvar. Sammanlagt har vi haft 20 timmars utfrågningar hittills.
Hur gick utfrågningen av stats- och utrikesministern?
– De är väldigt duktiga och pålästa. Båda gjorde bra i från sig under utfrågningarna, tycker jag. De svarade ärligt, rakt och utvecklade sina svar på ett bra sätt. I sakfrågan kom inte så mycket nytt fram. Men Leila Freivalds redovisade hur arbetsorganisationen ser ut på utrikesdepartementet, var besluten tas och vem som gör vad. Det var bra eftersom det fanns en okunskap om det inom KU.
Hur ser du på din roll inom utskottet?
– Någon har alltid huvudansvaret för utfrågningarna och i det här fallet har det varit gruppordföranden Göran Magnusson(s). Vi skickar lappar till honom under utfrågningarna om vi vill ställa någon fråga. Men vi alla läser in oss på mate-rialet. Vi har gruppmöten om hur vi ska jobba med olika frågor. Mitt ansvars-område är annars vallagsfrågor och statliga förvaltningsfrågor.
Vad har varit speciellt med utfrågningarna om tsunamin?
– Det skriftliga materialet har varit gigantiskt. Sedan har det varit trist att flera partier ställer samma fråga. Ett av statsråden fick svara på samma fråga femton gånger. Det känns onödigt och blir väldigt tjatigt. Utfrågningarna har också varit extremt politiserade. Men vår roll är bara att granska om man har brutit mot regelverket. Det är ingen rättegång som många verkar tro. Vi genomför inga förhör, det är en helt felaktig bild.
Jessica Bloem Pettersson