Annons

Krucifix från 1700-talet stals i kyrkan – på julafton

Mitt under julfirandet på julafton försvann det stora krucifixet som står vid altaret i Sankt Nicolai. ”Det är jättetråkigt och vi har inga ledtrådar”, säger kyrkoherde Angelica Kilander som vädjar efter tips.
Trelleborg • Publicerad 29 december 2023 • Uppdaterad 30 december 2023
Altarkrucifixet försvann under julaftons aktiviteter i Sankt Nicolai.
Altarkrucifixet försvann under julaftons aktiviteter i Sankt Nicolai.Foto: Johan Törnqvist Sandelius

På julafton arrangerade Trelleborgs församling en gudstjänst och en samling för trelleborgare som söker gemenskap under julen. Det var en hel del folk i Sankt Nicolai och även fyra ur församlingens personal fanns på plats. Larmet vid altaret var då avstängt.

– När vi senare på kvällen skulle förbereda för nästa gudstjänst upptäckte vi att altarkrucifixet var borta, berättar kyrkoherde Angelica Kilander.

”Vi vill ju hålla kyrkan öppen och tillgänglig och nu känner vi oss snuvade.”
Angelica Kilander, kyrkoherde
Annons

Krucifixit är cirka 50 centimeter högt och stod längst in i altaret.

– Det är konstigt att det kunde ske eftersom det var mycket folk här. Vi vill ju hålla kyrkan öppen och tillgänglig och nu känner vi oss snuvade. Det är jättetråkigt och vi har inga ledtrådar, säger hon.

Kyrkoherde Angelica Kilander vädjar till människor som kan ha sett vad som hände på julafton när krucifixet stals.
Kyrkoherde Angelica Kilander vädjar till människor som kan ha sett vad som hände på julafton när krucifixet stals.Foto: Sofia Bergström Nielsen

Är krucifixet värdefullt?

– Jag vet inte hur mycket det är värt. Det är från 1700-talet och består av silver och mässing. Men det är svårt att sälja vidare.

Är det vanligt med stölder från kyrkan?

– Det sker småstölder hela tiden. Ljus och pengar från bössorna stals. Vi vill hålla så mycket öppet som det går, det är en ständig balansgång.

Vad händer nu?

– Vi har anmält till polisen och så kommer vi gå ut med detta i våra kanaler. Vi hoppas att folk hör av sig och berättar om de vet någonting.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons