Kroppen tema på ny utställning

De har valt kroppen som tema, för att det ger utrymme till mycket frihet. ABF-eleverna ställer ut allt från Che Guevara till bilder av manligt och kvinnligt formade päron på Garvaregården, med vernissage på lördagen.
Trelleborg • Publicerad 31 januari 2003

Ruth Holmquist har under flera terminer studerat keramik och i höstas provade hon för första gången grafik. Handledaren Ingrid Wallin hade döpt kursen till Grafik för skräckslagna. - Många är rädda och tror att det är så svårt med grafik. Men det går att lära sig. Linoleumtryck är ett bra sätt att börja, säger hon. Under en kväll i veckan i höstas har de tio kvinnliga kursdeltagarna arbetat med sina bilder och former. Keramikundervisningen har Marianne Larsson stått för. - Det är synd att det inte är några karlar som vågar sig på grafik. De kanske är rädda för att göra fel, säger Ingrid Wallin och Ruth Holmquist och efterlyser fler manliga konstelever. Marjut Sjölin har sysslat med grafik i fyra terminer. Hon föredrar collografi, men hon tycker även om att blanda tekniker och har gjort en del collage. Kvällskurs blev det för att hon är född med experimentlusta och vill prova olika tekniker att uttrycka sig. - Man får testa sig fram och göra många tryck innan det blir bra, säger hon. Grafikläraren Ingrid Wallin tycker att det är avkopplande med kvällarnas konstlektioner. - Även om man haft en hektisk dag lugnar man ner sig när man börjar med grafiken. Dessutom blir vi inspirerade av varandra. Det är alltid någon som kommer på något nytt tema och många av eleverna återkommer termin efter termin, säger hon. ABF-elevernas utställning pågår till den 23 februari.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.