Annons

Krönika: "Dags att blåsa nytt liv i byn"

Det vilar något sorgset över Klagstorp. En tomhet och en ödslighet som känns lite extra när man tänker på hur livet varit här en gång.
Trelleborg • Publicerad 10 juni 2011

Eftersom jag uppskattar när äldre hus och byggnader befinner sig i så nära originalutseende som möjligt bankar mitt hjärta lite extra varje gång jag åker längs Storgatan i Klagstorp. Här finns många nära nog orörda hus som visserligen inte hade mått dåligt av lite ny puts eller målarfärg men som har kvar sina spröjsade fönster, glasverandor och frontespiser. De ligger så fint på rad utan att störas av någon missanpassad arkitektur från senare tider.

Det är lätt att känna igen sig när man jämför med gamla vykort över orten men med en stor skillnad: Nästan varje hus tycks ha en verksamhet. På vykorten skyltas för alltifrån "Jernvägshotell" till "Möbelaffär". Och det är just detta med vad som har funnits som tycks vara den stora grejen i Klagstorp.

Annons

Det finns en snarlik ort drygt 6 mil bort vars öde till stor del påminner om Klagstorps. Orten jag tänker på är Lövestad och det var, liksom Klagstorp, en gång ett blomstrande stationssamhälle med ett sjudande affärsliv innan bilismens genombrott. Skillnaden i dag beror nog mycket på inställningen bland byborna. För snart tio år sedan gjorde Handelsklubben (ja, den har överlevt trots att här inte finns så många butiker kvar) i Lövestad något av sin historia och satte upp skyltar utanför vart och vartannat hus som en gång rymt någon verksamhet. De tog fram en logotype för byn och satte upp välkomnande skyltar vid infarterna.

Genom egna och gemensamma krafter har de boende blivit allt stoltare över Lövestad och på ortens egen hemsida finns en lista med 20 anledningar att flytta dit. Även om huspriserna inte direkt rasat i höjden tycks det hela ha gjort byborna själva lite nöjdare.

Nyligen träffades Klagstorpsbor i alla åldrar för att dra igång ett engagemang kring idrott och kultur. Kanske var detta början på en ny era i Klagstorp, en era som kommer att blåsa positivt liv i Klagstorp. För även om inledningen på ortsnamnet inbjuder till en tråkig ordvits så ska det väl inte för all framtid förbli synonymt med människorna här.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons