Annons

"Kronan" väntar på sina hyresgäster

Om fyra veckor är det inflyttning i Abitares nya hyreshus i hörnet Järnvägsgatan – Johan Kocksgatan. Men i dag är endast 21 av 48 lägenheter uthyrda.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2007
Bild: Malin Palm
Bild: Malin PalmFoto: 

- Vi är inte oroliga, säger Anita Nordstedt-Sparrvik, förvaltare på Abitare.

Tomten där Fridstens tidigare låg, mellan Östergatan och Järnvägsgatan, har stått tom i några år. Men förra sommaren började byggbolaget Peab, på Abitares uppdrag, att bygga hus med 48 lägenheter på tomten. Tanken från början var att huset skulle inrymma ytterligare 20 lägenheter och vara en våning högre. Men efter protester från grannar reducerades antalet lägenheter och bostadshuset blev endast fyra våningar högt.

Annons

Lägenheterna blir mestadels treor, men även fyra stycken tvåor och fyra fyror ska stå klara om en knapp månad. Lägenheterna byggs i hög standard, men fyra veckor innan inflyttningsdagen den 1 augusti är 27 av lägenheterna fortfarande utan hyresgäster. Bostäderna som är outhyrda är uteslutande trerumslägenheter.

- Vi får ständigt in intresseanmälningar, men det är inte alla som har råd att hyra lägenheterna, man måste ha en viss ekonomi för att kunna bo här, säger Anita Nordstedt-Sparrvik.

Lägenheterna hyrs ut för knappt 100 kronor per kvadratmeter och månad. En tvåa på 67,6 kvadratmeter kostar 6 732 kronor i månaden och en trea på 88,6 kvadratmeter har en månadshyra på 8 823. Fyrorna, som ligger på gaveln mot Järnvägsgatan med utsikt över Östersjön, är 96,6 kvadratmeter stora och kostar 9 620 kronor i månaden.

Anita Nordstedt-Sparrvik är dock inte orolig för att inte lägenheterna ska bli uthyrda.

- Det kommer. Det är ett tryck på Trelleborg i nuläget och det finns inte många lediga lägenheter. Vi tror att de hyrs ut efter hand som folk märker att det inte finns så mycket annat, säger Anita Nordstedt-Sparrvik och fortsätter:

- Visst hade vi hoppats på att allt skulle vara uthyrt vid det här laget, men allting tar sin tid. Det är lite nytt det här. När Anita Nordstedt-Sparrvik visar runt i lägenheterna, som besiktigas i dagarna, är hon entusiastisk. Hon talar sig varm för materialvalet med parkettgolv i alla rum och helkaklade badrum. För planlösningen med öppet kök mot vardagsrummen. För de ljudisolerande fönstren som håller ljudet från den tunga tåg- och biltrafiken borta. Och för den i vissa lägenheter hänförande utsikten.

- Tänk att stå här i köket och dela ut mat till sina gäster och samtidigt blicka ut över det glittrande havet, säger hon lyriskt.

Majvi och Bertil Wernram är också lyriska. Den 1 augusti flyttar de från sin nuvarande bostad en bit bort på Järnvägsgatan till en tvåa i "Kronan". Varje dag går de den korta promenaden med Jack Russelltiken Mitzy till bygget för att kolla hur det går.

- Vi får något helt nytt, det ska bli fantastiskt, säger Maivi Wernram.

Bertil gillar entrén mot Järnvägsgatan som han tycker är tjusig. Han tycker också om balkongen på tredje våningen med utsikten mot havet.

Annons

- Det blir fint, men dubbelt så dyrt mot hur vi bor i dag, säger han.

Den 4-18 augusti, i samband med bomässan i Trelleborg, kommer en visningslägenhet att vara tillgänglig varje dag. Då, om inte förr, tror Anita Nordstedt-Sparrvik att lägenheterna blir uthyrda.

- Det kommer att bli fullt till slut, säger hon.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons