Annons

Kritik mot riktlinjer för Fagerängen

Varken moderaterna eller folkpartisterna i kommunstyrelsen kände till de riktlinjer för ett handlingsprogram för ökad integration i de östra stadsdelarna som ordföranden i kommunstyrelsen Egil Ahl (s) skickade ut i tisdags.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2004

- Jag visste inte ett dugg om detta. Jag har inte hört talas om det innan och jag har inte något minne av att detta varit uppe i kommunstyrelsen på de möten jag deltagit i, säger Bert Ekstrand (fp). Bert Ekstrand anser att detta är en fråga som inte bör skötas av ett parti utan att den bör vara förankrad i alla partigrupper. - Så är det här i kommunen ibland. Det sköts inom majoritetsgruppen, säger Bert Ekstrand. Lars Christensson, moderat kommunalråd och ledamot i brottsförebyggande rådet, har heller inte varit med om att dra upp riktlinjerna. Han var inte ens inbjuden till mötet. - Nej, det var jag inte. Nu när jag läser pressmeddelandet kan jag säga att jag kan ställa upp på en del av det, men familjeskolor är jag väldigt tveksam till. Även Bert Ekstrand har invändningar mot idén om en familjeskola. - Det innebär att föräldrarna förvisas tillbaka till barnstadiet på något sätt. Spontant tycker jag att det låter konstigt och det skulle nog kunna uppfattas som kränkande och förnedrande, säger Bert Ekstrand. Lars Christensson tror att det främst handlar om att kunna komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb. - Det behövs också fler poliser med invandrarbakgrund och fler som arbetar i bostadsområdet som kan verka som förebilder. Länskriminalens dystra bild av Fagerängen är inget han känner till. - Vi har fått en rapport av polisen i brottsförebyggande rådet, men det gällde brottsligheten i hela Trelleborg. Det var vid ett möte i tisdags som riktlinjerna drogs upp för det fortsatta arbetet. Länskriminalen pekar enligt Egil Ahl ut Fagerängen som ett av de fyra mest brottsbelastade bostadsområdena i Skåne och det är med utgångspunkt i de problemen som kommunen nu säger sig ta ett gemensamt krafttag för ökad integration. "Människor måste kunna känna sig trygga i sitt eget bostadsområde. Det finns problem i området, det vet vi. Invandrartätheten är stor, upp emot 85-90 procent" skriver kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl i ett pressmeddelande. Skola, socialtjänst, ungdomsberedning, polis och hyresvärden Trelleborgshem ser Egil Ahl som huvudaktörerna i arbetet. "Här krävs att alla går samman för att få bukt med bekymren. Det är vår skyldighet att hjälpa de här människorna in i det svenska samhället, vi måste ge dem en svensk värdegrund. Samtidigt måste vi våga ställa krav på att man lever upp till dessa värderingar" skriver Egil Ahl. Han tar upp följande tänkbara åtgärder: En familjeskola där barn och föräldrar undervisas tillsammans. Fler poliser. Hyresgästerna ska ta ett större ansvar för sin bostadsmiljö. Det första som nu ska göras enligt Egil Ahl är en utredning om hur det ser ut med nationaliteter, arbetslöshet och bidragsberoende i området. Det har kommunen i dagsläget ingen statistik över.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons